Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Har vi råd att låta Andens enhet vittra sönder för en stunds klappjakt på syskon som inte delar min egen uppfattning om en viss president? undrar ledarskribenten. Foto: Michael Dwyer/AP/TT

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare · Publicerad 00:00, 21 jan 2021

Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i Sverige har kristna profiler varit på fötterna i debatten och de upprörda känslorna har nästan vibrerat genom tweets och Facebookinlägg.

Att vi som kristna står upp för det vi tror är sant och rätt, är både bra och viktigt. Men i den stämning som rått efter stormningen av kongressen har kristna röster här i Sverige stämplat oliktänkande syskon med nedsättande epitet och de har förväntats göra avbön.

I debatten har många ställt sig på den sida som vill förkasta den nu avgångne presidenten som något per definition ont, andra har velat försvara samme man och skilja på hans goda insatser politiskt från dåliga sidor i hans personlighet. 

Alla har varit överens om att angreppet på Kapitolium nyligen ska fördömas.

I den officiella mediebilden av händelsen har nästan all skuld lagts på presidenten. Kritiker invänder och pekar exempelvis på den bleka polisinsatsen och att de som stormade kongressen var en liten extrem klick av de massor som hade mött upp för att delta i det stora Trump-mötet i Washington den dagen.

Utan fysiskt våld (tack och lov) rasade samtidigt slaget mellan kristna här på andra sidan Atlanten. I kommentarsfält och artiklar stred bröder och systrar i Kristi kropp helhjärtat – mot varandra! Och detta över en fråga som berör amerikansk inrikespolitik!

Frågan inställer sig: har vi som bibeltroende kristenhet i Sverige råd med detta? Har vi råd att låta Andens enhet vittra sönder på grund av en fråga som denna, att äventyra Gudsrikets framgång för en stunds klappjakt på syskon som inte delar min egen uppfattning om en viss president?

Vi behöver också ställa oss frågan vilket klimat vi önskar ha i våra församlingar. Ska det finnas en frihet för medlemmar att rösta på lite olika partier och landa lite olika i synen på det som sker (till exempel i USA) utan att detta orsakar lynchstämning och strider som skär djupa sår i Kristi kropp?

En helt annan, men högaktuell, företeelse som också visat tendens att polarisera är synen på covid-bekämpning och vaccin. Även bland oss kristna. Självklart måste vi, precis som andra, kunna sticka ut hakan och motivera vår tro på vaccinets fördelar eller vår eventuella oro och skepsis. 

Men vi kan inte ha skottpengar på den broder eller syster som väljer att avstå vaccinet. Och, på liknande sätt, bör den som är skeptisk vara ödmjuk inför de kristna syskon som väljer att vaccinera sig. Paulus princip i förhållande till att äta ”oren” mat torde vara relevant också här: Den som äter ska inte förakta den som inte äter, och den som inte äter ska inte förakta den som äter.

Någon sådan samvetsfrihet gäller däremot inte Jesu bud om att vi ska hålla frid och älska våra kristna syskon. Det budet är bindande. Vår Far i himlen förväntar sig att vi som bekänner Jesus som Herre och vill lyda Guds ord, håller sams. Eller åtminstone gör allt vi kan för att hålla sams. Och när vi behöver förmana varandra så gör vi det i frågor som är centrala för den kristna tron.

På flera punkter är Bibeln glasklar, men i vissa frågor finns en öppenhet där den enskilde behöver ta ställning utifrån sitt eget samvete. I dessa frågor måste vi ha storheten att tillåta varandra att tycka lite olika. 

Bröder och systrar i Guds församling, nu är det läge att vi tar oss samman. Att vi inte låter sekundära frågor slå in nya kilar mellan bibeltroende kristna syskon. Vi har inte råd med det.

Viktiga saker väntar runt hörnet; nya andliga barn kommer snart att strömma in i Guds rike och de kommer att behöva en harmonisk familj som kan ta hand om dem. De kommer att behöva mogna föräldrar med andlig styrka som kan bli verkliga föredömen att följa.

Detta, och att be för Sverige, borde vara vårt fokus nu.

Vår Far i himlen förväntar sig att vi som bekänner Jesus som Herre och vill lyda Guds ord, håller sams. Eller åtminstone gör allt vi kan för att hålla sams.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

Transportjätte köper helelektriskt flygplan från Israel

Innovation. År 2019 presenterade det amerikansk-israeliska företaget Eviation en prototyp av världens första... söndag 19/9 16:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier