Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteusevangeliet 6:33

Världen idag

Konferenser innebär ofta en möjlighet att lägga de vardagliga bestyren åt sidan och ställa in sig på att ta emot, snarare än producera, skriver Olof Edsinger. (Bild från Nyhemskonferensen 2018.) Foto: John Sacrédeus

Konferenserna är en möjlighet till kalibrering

Ledare · Publicerad 00:00, 19 jun 2019

Sommaren är de kristna konferensernas tid. Denna vecka inbjuds det till såväl Nyhemsvecka som Torpkonferens, och på liknande sätt fortsätter det under hela semestertiden. På plats efter plats strålar Guds folk samman för att mötas inför Herrens ansikte.

Skälen till att vi åker på konferens kan förstås variera. För många är det en möjlighet att göra något på samma gång festligt och uppbyggligt för hela familjen. Inte minst barnfamiljer talar ofta om barnmötena som en av höjdpunkterna. Och fest och glädje ska sannerligen inte underskattas!

Men på ett djupare plan är konferenserna också en möjlighet att ta nya steg med Herren. Även här finns det en särskild laddning för den yngre generationen, där avgörelser på en konferens eller ett konfirmationsläger kan komma att få livsavgörande följder.

Men också den som varit med ett tag har ofta mycket att hämta under en veckas undervisning, gemenskap och gudstjänstfirande. Precis som på en retreat kan det handla om att för en tid lägga de vardagliga bestyren åt sidan – att ställa in sig själv på mottagar-mode, snarare än produktions-mode.

Och som en följd av detta: att låta sig själv kalibreras. Att tillsammans med syskon från olika delar av landet lyssna in något av tonen från himlen, för att på så sätt kunna justera tillbaka om man börjat röra sig en bit från huvudleden. Att på nytt stämma sitt liv efter det som är Bibelns och bönens och den kristna gemenskapens ton.

Till saken hör att det finns saker i våra liv som kan behöva ske i en större gemenskap. Gud kan visserligen tala också när vi håller till hemma på kammaren, men om vi vill betyda något i det större perspektivet – i vad Gud gör med sitt folk i stort – behöver vi med jämna mellanrum söka oss till mötesplatserna för detta folk.

Ingen av oss kan göra bestående skillnad för Guds rike utan att leva i relation till Kristi kropp.

Den viktigaste manifestationen av detta är förstås den lokala församlingen. Men det är även nyttigt att möta större delar av sin andliga familj. Gärna från olika landsändar. Gärna från olika samfund. Vi behöver utsätta oss själva för andra perspektiv än de som präglar vår lokala gemenskap. Vi behöver lyssna till andra förkunnare än vår lokale pastor.

Det senare gäller för övrigt också för förkunnarna. Den som ständigt predikar, söndag efter söndag, kan lätt köra fast i gamla hjulspår. Därför är det viktigt att vid några tillfällen lyssna till andra sätt att predika – kanske utifrån ett annat kynne, en annan tjänstegåva, eller bara en annan uppsättning teman – än det man själv har gjort till sitt.

För både förkunnare och andra gäller också att vi till och från behöver skakas om på djupet. Ett sista råd inför sommarens konferenser – som väl får betraktas som ett råd även till planeringskommittéerna – skulle därför kunna vara detta: Se till att lyssna även till något obekvämt!

Till helgen firar vi midsommar, och på söndag är det Johannes döparens dag i kyrkoåret. Denna släkting till Jesus hade ett centralt uppdrag i vår Herres frälsningsplan. Genom sin kallelse till omvändelse och till ett förnyat sinnelag skulle han bana väg för den kommande Messias. ” Jag är rösten som ropar i öknen”, sade han om sig själv. ”Gör vägen rak för Herren!

Exakt vad som behöver ske för att Gud ska få det utrymme han förtjänar i just våra liv, eller i våra kyrkliga sammanhang, kan naturligtvis variera. Men låt oss ändå gå honom till mötes genom att inte bara lyssna till röster som stryker oss själva medhårs och säger att ”allt är väl”.

Det vore trots allt märkligt om detta var det enda som Herren hade att säga när hans folk samlas i ett av världens mest sekulariserade länder.

Nej, parallellt med uppmuntran, med glädjen och gemenskapen, behöver vi skapa utrymme också för Johannestjänsten. Vilken skepnad han kommer i kan självklart variera. Men låt oss be att han ska vara välkommen även på denna sommars kristna konferenser!

Ett sista råd inför sommarens konferenser – som väl får betraktas som ett råd även till planeringskommittéerna – skulle därför kunna vara detta: Se till att lyssna även till något obekvämt!

Paula Bieler (SD) Foto: Hanna FranzénTT

Paula Bieler vill att SD fortsätter värna ofödda

SD väntas under sina landsdagar, som pågår nu, överge kravet om sänkt abortgräns. En som inte ställer sig bakom förändringen är Paula Bieler, ledamot i partistyrelsen. I en intervju med Sveriges Radio berättar hon att hennes arbete med abortfrågan – och möten med människor med erfarenhet av frågan – har stärkt henne i övertygelsen om att det finns goda grunder för sänkt abortgräns.

Nyheter · Publicerad 16:55, 21 nov 2019

För att få göra en abort efter graviditetsvecka 18 krävs i Sverige ett särskilt tillstånd av Socialstyrelsen. Sverigedemokraterna har velat ändra denna gräns till vecka 12, och fått hård kritik för detta.

I oktober gick SD-ledaren Jimmie Åkesson ut och sade att partiet är berett att slopa kravet på sänkt abortgräns, och nu under partiets landsdagar väntas beslutet fattas.

En som vänder sig emot partiets svängning är Paula Bieler, ledamot i partiets högsta ledning.

– Jag tycker att den ordning vi har haft hittills har varit väl balanserad och att det finns goda grunder för det. Jag har bara stärkts i den övertygelsen under de år jag har fått hantera frågan och fått möta många som också förklarat sina personliga erfarenheter av varför den nuvarande lagstiftningen i Sverige kan försvåra för kvinnor i utsatta situationer, säger hon till Sveriges Radio.

I intervjun berättar hon att hon har reserverat sig mot beslutet om förändrad abortpolitik.

– Det blir väl den rimliga följden av att man anser att något är för stort steg att ta, säger hon.

Paula Bieler vill heller inte att SD överger kravet om samvetsfrihet för barnmorskor.

– För mig är det ju självklart att vi ska stå bakom en samvetsfrihet, säger hon till Sveriges Radio.

Fånga ljuset i vintermörkret

Vardag En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern. –... tisdag 19/11 10:00

Mats Dernánd har chans att vinna ett pris värt 50 000 dollar. Foto: Patrik Svedberg

Kristen svensk kan vinna musiktävling i USA

Bland 48 000 tävlande lyckades Örebroaren Mats Dernánd gå till final i ”24th Annual USA Songwriting Competition”. Sången ”She's called Grace” utgör en av tio finalister i kategorin ”pop”. – Det känns overkligt att de valt ut min låt bland så många bidrag. Jag får nypa mig lite i armen, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:20, 21 nov 2019

I somras skickade Mats Dernánd in sin låt ”She's called Grace” till ”USA Songwriting Competition”, en tävling som benämns som ”världens ledande låtskrivartävling”. Tävlingen är öppen för låtskrivare från hela världen.

– Jag såg annonser i sociala medier och tyckte att det kunde vara kul att anmäla sig, berättar han.

– Det var tur att jag inte anade hur många som ställde upp i tävlingen. Då hade jag aldrig skickat in.

Mats skickade av misstag in sitt bidrag till den breda pop-klassen i stället för klassen Gospel/Inspirational, som han avsåg att skicka till, eftersom sången har ett kristet budskap. När arrangören skickade ut ett e-postmeddelande med vilka finalisterna var, missade Mats sitt namn eftersom han letade i fel kategori.

Det var när tävlingsledningen hörde av sig och ville veta vilka som skrivit låten som Mats förstod att han gått till final.

– Jag berättade att jag skrivit både text och musik och undrade varför de frågade.

”Varför? Därför att du är en av finalisterna, grattis!” blev svaret.

Finalen avgörs på fredag den 22 november. Vinnaren av hela tävlingen kammar hem ett pris värt 50 000 dollar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför partiets landsdagar i Örebro. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Foto: Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson: Vi växer för att vi har rätt

När SD i helgen håller sina landsdagar är det från en helt ny styrkeposition. Socialdemokraternas hundraåriga roll som största parti hotas nu på allvar av SD. De politiska motståndarna käbblar om varför SD växer. Är det för att man isolerat dem eller för att man inte längre gör det? – För att vi har rätt, är partiledaren Jimmie Åkessons enkla förklaring.

Nyheter · Publicerad 16:10, 21 nov 2019

– Vi växer därför att vi beskriver verkligheten på ett sätt som väldigt många väljare känner igen sig i, säger han i en TT-intervju.

Jimmie Åkesson pratar ofta nedlåtande om liberalismen, det vänsterliberala etablissemanget. Utmärkande för den liberala demokratin är rättsstaten, fria domstolar, oberoende medier, mänskliga rättigheter, skydd för minoriteter och civilsamhället. Frågan är vad det är han ogillar av detta.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Den katolske biskopen Anders Arborelius, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, den syrisk-ortotoxe ärkebiskopen Dioscoros Benjamin Atas, Pingstföreståndaren Daniel Alm och Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist menar att det är diskriminering att stoppa konfessionella skolor. Foto: Mikael Stjernberg & Sandra Lagestrå & Rickard L. Eriksson

Svenska kyrkoledare tar strid för kristna friskolor

I ett utspel på Dagens nyheters debattsida kräver Sveriges kyrkoledare att de konfessionella friskolornas position stärks. ”Samtidigt som barnkonventionen, som inkluderar barnens rätt till religionsfrihet blir lag, arbetar nu regeringen för att stoppa nyetableringen av konfessionella friskolor. Hur stämmer det överens?” skriver kyrkoledarna.

Nyheter · Publicerad 13:40, 21 nov 2019

Debattartikeln är undertecknad av 13 kristna företrädare, däribland pingstledaren Daniel Alm, katolske biskopen Anders Arborelius, syrisk-ortodoxe ärkebiskopen Dioscoros Benjamin Atas, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och Livets ords pastor Joakim Lundqvist.

Utgångspunkten är att barnkonventionen vid årsskiftet blir svensk lag, en konvention som understryker barns rätt till religionsfrihet. Men samtidigt som detta sker, trängs tro tillbaka från barns vardag, menar man och ger flera exempel.

Bibeln och andra urkunder är borttagna i förslaget till ny läroplan, röster i riksdagen vill förbjuda omskärelse av pojkar, kristen scoutverksamhet hotas av uteblivna bidrag, och såväl skolavslutningar i kyrkan som inbjudan av religiösa företrädare omgärdas av debatt.

Att regeringen utreder ett förslag om förbud av nyetablering av konfessionella friskolor, samtidigt som barnkonventionen blir lag, är något kyrkoledarna är starkt kritiska till.

”Alla friskolor utgår från någon form av värderingsgrund, men just de konfessionella ska enligt regeringen stoppas. Några hållbara skäl för denna diskriminering finns inte”, skriver man.

”Vi ser att konfessionella skolor ger redskap för elever att tolka sin samtid och sin värld, vilket ger möjlighet att ta ställning i viktiga värdefrågor.”

Sveriges kristna råd erbjuder nu sin expertis när barnkonventionen ska implementeras på lokal och nationell nivå. 

Man uppmanar regering och riksdag att inse att samhällets ansvar för barnets andliga och existentiella utveckling är lika stort och gemensamt som ansvaret för barnets fysiska, psykiska, moraliska och sociala utveckling.

”Identifiera och bejaka de religiösa grupper som vill bidra till samhällets utveckling. Sök fakta och lyft fram sakkunskap i samtal och beslut som rör barn och religion”, skriver kyrkoledarna.

Senaste nytt
Mest lästa just nu

Hälsning från bron i Mostar

Missionsrapporten Missionsglimten. Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på...