Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Emmanuel Macron Foto: Michael Sohn/AP/TT

Klok väg framåt för demokratiska Europa?

Ledare · Publicerad 00:00, 13 maj 2022

Förslaget från det franska ordförandeskapet i Europeiska unionen om att framöver skapa ett EPG, Europeiska politiska gemenskapen, som en yttre cirkel, är kreativt och kan bidra till en lösning av flera parallella huvudbry för medlemsländerna inom EU.

Emmanuel Macrons initiativ bygger på att skapa en demokratiernas gemenskap i Europa, parallellt med EU – därmed utan den betydande överstatlighet som råder inom existerande EU-system.

På så sätt skulle en avhoppad tidigare EU-medlem, såsom Storbritannien, kunna komma med i någon slags civil europeisk gemenskap igen, men också EU-anslutna länder med stark kritik av överstatligheten, såsom Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen, erbjudas ett alternativ.

Detta gäller även vår granne Norge, vars befolkning vid två tillfällen röstat nej till ett framförhandlat EG/EU-avtal.

Korrupta länder som Bulgarien och Rumänien kunde även ges lägre status genom att degraderas från EU till EPG.

Inte minst skapar Macrons tankar möjligheter för Ukrainas hårt utsatta folk, mitt under pågående ryskt invasionskrig, att omgående komma med i ett demokratiernas Europas politiska gemenskap – utan att parallellt kunna leva upp till alla de hårda, omfattande och tidsmässigt utdragna krav, som ett allt mer federalistiskt inriktat EU ställer för att bli ny medlem.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10