Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Emmanuel Macron Foto: Michael Sohn/AP/TT

Klok väg framåt för demokratiska Europa?

Ledare · Publicerad 00:00, 13 maj 2022

Förslaget från det franska ordförandeskapet i Europeiska unionen om att framöver skapa ett EPG, Europeiska politiska gemenskapen, som en yttre cirkel, är kreativt och kan bidra till en lösning av flera parallella huvudbry för medlemsländerna inom EU.

Emmanuel Macrons initiativ bygger på att skapa en demokratiernas gemenskap i Europa, parallellt med EU – därmed utan den betydande överstatlighet som råder inom existerande EU-system.

På så sätt skulle en avhoppad tidigare EU-medlem, såsom Storbritannien, kunna komma med i någon slags civil europeisk gemenskap igen, men också EU-anslutna länder med stark kritik av överstatligheten, såsom Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen, erbjudas ett alternativ.

Detta gäller även vår granne Norge, vars befolkning vid två tillfällen röstat nej till ett framförhandlat EG/EU-avtal.

Korrupta länder som Bulgarien och Rumänien kunde även ges lägre status genom att degraderas från EU till EPG.

Inte minst skapar Macrons tankar möjligheter för Ukrainas hårt utsatta folk, mitt under pågående ryskt invasionskrig, att omgående komma med i ett demokratiernas Europas politiska gemenskap – utan att parallellt kunna leva upp till alla de hårda, omfattande och tidsmässigt utdragna krav, som ett allt mer federalistiskt inriktat EU ställer för att bli ny medlem.

Efter kritiken: Regeringen lovar stöd till hågkomst av Förintelsen

Antisemitism. Nyligen kom uppgifter om att regeringen slopar stödet till Svenska kommittén mot antisemitism... onsdag 7/12 14:50

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00