Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Ebba Buschs politik är faktor bakom KD-tapp i Jönköping. Foto: Anders Wiklund/TT

KD och de frikyrkliga

Ledare · Publicerad 00:00, 13 sep 2022

Det är uppenbart att frikyrkliga Jönköpings län inte längre är det KD-fäste det en gång varit, framför allt under Alf Svenssons 31 år långa partiledartid, och med riksdagsledamöter som bland andra Göran Hägglund och Stefan Attefall; Hägglund kom ju dessutom att efterträda sin lärofader Alf Svensson som partiledare.

Med en preliminär tillbakagång på hela 2,6 procent i riksdagsvalet i just Jönköpings län – till synes partiets största bakslag i landet – försvagas Kristdemokraterna betydligt mer än i riket som helhet, där minussiffrorna just nu ligger på 0,9 procent.

KD Jönköpings län verkar dessutom förlora sitt andra riksdagsmandat.

När partiet var som störst fanns tre kristdemokrater invalda på riksdagens Jönköpingsbänk.

Det är flera faktorer som står bakom väljarflykten i frikyrkliga Jönköping, och mycket handlar om partiledaren Ebba Busch och den politik hon för: hennes tonläge i debatten, deltagande i flera pridetåg, förslag om så kallat aborträttskontrakt, bristande känsla för Kristdemokraternas tidigare kärnfrågor som familj och människovärde – liksom behandlingen av personer som vill driva dem – med mera.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00