Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Den tidigare ultraliberale kanadensiske presidenten Justin Trudeau har ridit på höga opinionssiffror, men kritiken mot honom växer, även internationellt, skriver Jonas Adolfsson. Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Kanadas exempel på ”demokrati” smakar bittert

Ledare · Publicerad 00:10, 29 mar 2022

Märkliga saker pågår i det som varit en av fria världens mest självklara demokratier, Kanada. Där har en kristen pastor, Artur Pawlowski, suttit fängslad i snart 50 dagar. Orsak: hans predikan från en scen under lastbilskonvojen i huvudstaden tidigare i år. Där ska han ha uppmanat demonstranterna att hålla ut i sin kamp mot vad som främst gällde krav på vaccinpass för lastbilschaufförer som passerar gränsen från USA till Kanada. 

Lastbilar blockerade gränsövergången såväl som delar av huvudstaden, och deras närvaro och tutande var naturligtvis ett omak för boende. Men allt tyder på att den flera veckor långa kampen på det hela taget var fredlig.

Trots det tog landets premiärminister, Justin Trudeau, till nödlagar – som tidigare nästan enbart använts i krigstid – för att kväsa protesterna. Lönekonton spärrades, näringstillstånd drogs in och på sociala medier syntes kanadensisk kravallpolis rusa hänsynslöst in i en folkmassa. 

Med åtgärder som liknar dem i totalitära regimer har premiärminister Trudeau lyckats sätta skräck i delar av samhället. När Världen idag nyligen intervjuade en kanadensisk lärare, boende i Sverige, om läget i hennes hemland ville hon inte framträda med namn. Detta trots att hon själv inte varit inblandad i demonstrationerna. 

Orsak: rädsla för att myndigheter skulle spärra hennes bankkonton i Kanada.

Vanan att arrestera pastorer har Trudeau och landets myndigheter lagt sig till med under pandemin, då en del pastorer utmanat landets tuffa restriktioner. En av dem är just Artur Pawlowski, gatupastor i Calgary. När han i februari på nytt hämtades i sitt hem och  släpades ut till polisbilen föreföll det närmast vara rutin. 

I fredags kom till slut besked att han denna vecka ska få lämna fängelset, mot en borgen på motsvarande 250 000 kronor. Istället får han nu husarrest och tvingas vistas i bostaden under stora delar av dygnet.

Det som sker i Kanada påminner mer om Kina än vad man kan förvänta sig av en västlig demokrati. Religionsfrihet och yttrandefrihet rasar i värde och utvecklingen sätter rampljus på den tidigare ultraliberale Trudeau. Han har ridit på höga opinionssiffror, men kritiken mot honom växer.

Även internationellt. När han i förra veckan hade talat i EU-parlamentet fick han skarp kritik i samma talarstol från parlamentariker på högerkanten:

”Herr Trudeau, du är en skam för varje demokrati. Var snäll och bespara oss från din närvaro”, sade tyska Christine Anderson.

”Kanada, en gång symbol för den moderna världen, har de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter under din kvasiliberala känga”, fortsatte en annan ledamot, kroaten Mislav Kolakusic

Justin Trudeau är något av en kronprins i World Economic Forum (WEF), ett elitistiskt och globalistiskt maktprojekt utan demokratisk kontroll, som smider stora planer för världen. Dess starke ledare Klaus Schwab har meddelat att Trudeau liksom halva hans regering har genomgått WEF:s skola för unga ledare.

Är detta månde det källsprång där Justin Trudeau får sin inspiration?

För oss som tror på demokrati och mänskliga rättigheter smakar det kanadensiska exemplet bittert.

Det som sker i Kanada påminner mer om Kina än vad man kan förvänta sig av en västlig demokrati.

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier