Märkliga saker pågår i det som varit en av fria världens mest självklara demokratier, Kanada. Där har en kristen pastor, Artur Pawlowski, suttit fängslad i snart 50 dagar. Orsak: hans predikan från en scen under lastbilskonvojen i huvudstaden tidigare i år. Där ska han ha uppmanat demonstranterna att hålla ut i sin kamp mot vad som främst gällde krav på vaccinpass för lastbilschaufförer som passerar gränsen från USA till Kanada.
Lastbilar blockerade gränsövergången såväl som delar av huvudstaden, och deras närvaro och tutande var naturligtvis ett omak för boende. Men allt tyder på att den flera veckor långa kampen på det hela taget var fredlig.
Trots det tog landets premiärminister, Justin Trudeau, till nödlagar – som tidigare nästan enbart använts i krigstid – för att kväsa protesterna. Lönekonton spärrades, näringstillstånd drogs in och på sociala medier syntes kanadensisk kravallpolis rusa hänsynslöst in i en folkmassa.
Med åtgärder som liknar dem i totalitära regimer har premiärminister Trudeau lyckats sätta skräck i delar av samhället. När Världen idag nyligen intervjuade en kanadensisk lärare, boende i Sverige, om läget i hennes hemland ville hon inte framträda med namn. Detta trots att hon själv inte varit inblandad i demonstrationerna.
Orsak: rädsla för att myndigheter skulle spärra hennes bankkonton i Kanada.
Vanan att arrestera pastorer har Trudeau och landets myndigheter lagt sig till med under pandemin, då en del pastorer utmanat landets tuffa restriktioner. En av dem är just Artur Pawlowski, gatupastor i Calgary. När han i februari på nytt hämtades i sitt hem och släpades ut till polisbilen föreföll det närmast vara rutin.
I fredags kom till slut besked att han denna vecka ska få lämna fängelset, mot en borgen på motsvarande 250 000 kronor. Istället får han nu husarrest och tvingas vistas i bostaden under stora delar av dygnet.
Det som sker i Kanada påminner mer om Kina än vad man kan förvänta sig av en västlig demokrati. Religionsfrihet och yttrandefrihet rasar i värde och utvecklingen sätter rampljus på den tidigare ultraliberale Trudeau. Han har ridit på höga opinionssiffror, men kritiken mot honom växer.
Även internationellt. När han i förra veckan hade talat i EU-parlamentet fick han skarp kritik i samma talarstol från parlamentariker på högerkanten:
”Herr Trudeau, du är en skam för varje demokrati. Var snäll och bespara oss från din närvaro”, sade tyska Christine Anderson.
”Kanada, en gång symbol för den moderna världen, har de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter under din kvasiliberala känga”, fortsatte en annan ledamot, kroaten Mislav Kolakusic.
Justin Trudeau är något av en kronprins i World Economic Forum (WEF), ett elitistiskt och globalistiskt maktprojekt utan demokratisk kontroll, som smider stora planer för världen. Dess starke ledare Klaus Schwab har meddelat att Trudeau liksom halva hans regering har genomgått WEF:s skola för unga ledare.
Är detta månde det källsprång där Justin Trudeau får sin inspiration?
För oss som tror på demokrati och mänskliga rättigheter smakar det kanadensiska exemplet bittert.