Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi. Foto: SVT Play

Jihadism, nazism och mord på abortläkare

Ledare · Publicerad 08:52, 20 dec 2018

Den som tittade på SVT Aktuellt i måndags kunde ta del av svensktalande jihadisters egna mobilfilmer. Scenerna är obehagliga. En förälder berättar ingående om hur han har dödat en kafir, en otrogen, som inte har böjt sig under islam. En liten pojke tipsar pappa om hur han ska använda sin Kalasjnikov för att inte skjuta slut på magasinet, medan han hjälper pappa att packa för nästa uppdrag.

En annan pappa låter sin son sitta i knät för att skjuta prick på ett paket Kalaspuffar, alltmedan sonen uppmuntras att utropa ”Allahu Akbar” efter en träff på flingpaketet.

Lite annorlunda barnuppfostran, kan man tycka. En ung generation tränas att hata otrogna och att göra processen kort med ”kuffar” – i islams namn. Och allt sker på klingande svenska. Jihadismen är inte bara ett problem långt borta, utan här i Sverige.

Det är bra att kunskapen om svenska jihadister ökar bland befolkningen. Man räknar med att 300 jihadister har rest från Sverige för att strida för IS och andra islamistiska grupperingar. Enligt Säpo har antalet jihadister i Sverige ökat från 200 till 2 000 – alltså tiodubblats – på tio år.

Att föräldrar vapentränar sina barn och lär dem tänka i salafistiska tankemönster gör knappast saken bättre. Det här är ett problem som samhället måste bemöta med kraft. Annars lär problemen eskalera.

Så långt gjorde Aktuellt-redaktionen ett utmärkt jobb. Det var när islamologen Mohammed Fazlhashemi skulle kommentera filmerna som problemen började. När han ombads nämna likheter i tillvägagångssättet med andra extrema rörelser och terrororganisationer, valde Fazlhashemi att lyfta fram två exempel: nazister och ”kristna som dödar abortläkare”.

Jämförelsen med nazismen är högst relevant. Nazismens illdåd under Förintelsen innebar att minst sex miljoner judar dödades, dessutom miljontals andra människor. Det råder ingen tvekan om att nazisterna begick ett folkmord. Islamiska statens härjningar har på samma sätt av FN definierats som folkmord. IS har avsiktligt och systematiskt ägnat sig åt att förinta olika religiösa och etniska grupper.

Det är däremot djupt bedrägligt att jämföra jihadism och nazism med ”kristna som mördar abortläkare”.

Dels för att antalet dödade inte är jämförbart. Man kan inte jämföra storskaliga och systematiska folkmord på hela etniska och religiösa grupper med enskilda vettvillingars illdåd mot enskilda abortläkare. Nazisterna mördade sex miljoner judar inom loppet av fem–sex år. Antalet dödade abortläkare är under en 18-årsperiod inte ens tio till antalet. Enligt en undersökning från Pro-Choice America Foundation har åtta mord utförts på abortpersonal under perioden 1993 till 2010.

Den andra delen av bedrägeriet består i att kalla attentatsmännen för kristna. Ett sådant påstående behöver i så fall beläggas.

En enkel googling på ”mord på abortläkare” resulterar i ett antal träffar på mordet på abortläkaren George Tiller 2009. I flera av de svenska artiklarna beskrivs förövaren Scott Roeder som ”nyfrälst”. Men i artiklarna beskrivs inte hans påstådda kristna tro. Den som söker vidare får dock ganska snart veta att han hade stora psykiska besvär och redan i tjugoårsåldern diagnostiserades med schizofreni. Det vore kanske mer hederligt att beskriva honom som psykiskt sjuk än som nyfrälst. Alternativt redogöra för hans tro.

Andra artiklar som beskriver mord på abortläkare nämner i vissa fall en katolsk bakgrund, men det är det, å andra sidan, många som har. I andra fall beskrivs en slags hemmasnickrad kristen tro. Men det är knappast så att radikaliserade kristna vapentränar sina barn och lär dem att hata otroende.

En jihadist kan med fördel hämta gott om ideologisk näring för att döda otrogna genom att läsa Koranen eller genom att följa i profeten Mohammeds fotspår. Nazisterna motiverades genom sin tro på rasbiologin och hade ett tydligt föredöme i Adolf Hitler. För en radikal nazist blir det därför naturligt att döda judar, homosexuella och andra avvikare.

Men den kristne som radikaliseras i sin tro och följer i Jesu fotspår lär sig i stället att gå en extra mil, att förlåta sina fiender, att vända andra kinden till och att älska sin nästa som sig själv. Det finns nämligen ingen ideologisk näring att hämta i Bibeln som kan motivera mord på abortläkare.

Den kristne som radikaliseras i sin tro och följer i Jesu fotspår lär sig i stället att gå en extra mil, att förlåta sina fiender, att vända andra kinden till och att älska sin nästa som sig själv.

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier