Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Under pågående virusutbrott har Kina tagit chansen att kväsa demokratirörelsen i Hongkong. Det frihetliga andningshålet i Sydostasien har nu stängts, skriver Per Ewert. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Hycklande svensk utrikespolitik sviker Asiens mest förtryckta

Ledare · Publicerad 00:10, 9 mar 2021

Årets rapport från tankesmedjan Freedom House om friheten i världen är oroande läsning. Ett flertal regimer har under corona­pandemin tagit tillfället i akt att flytta fram sina positioner och därmed också trycka tillbaka mänskliga fri- och rättigheter. Mest noterbara och beklagliga är åtgärderna från världens två folkrikaste länder: Kina och Indien.

När virusutbrottet slog till i Kina som första land tog kommunistregimen samtidigt chansen att kväsa den tidigare så vitala demokratirörelsen i Hongkong. Makten flyttades till Peking med små och raska politiska steg, som förra veckan även bekräftades formellt av Kinas folkkongress.

Med sorg måste det konstateras att det frihetliga andningshål som Hongkong länge utgjort i Sydostasien nu oåterkalleligen har stängts. 

Friheten över världen har minskat under flera år, inte minst i Asien. Antalet asiatiska länder som av Freedom House räknas som ”fria” är numera endast fyra: Japan, Sydkorea och Mongoliet i öst, och i västra Asien det lilla men av omvärlden så negativt skildrade Israel.

Den svenska regeringens återkommande kritik mot just Israel blir speciellt iögonfallande när vi jämför med vårt lands inställning till andra länder. Allra mest oroande i årets frihetsrapport är kanske att det som brukat beskrivas som världens största demokrati – Indien – nu fallit tillbaka till kategorin ”delvis fritt”. 

Landets regering under det hindunationalistiska partiet BJP har kontinuerligt skruvat upp förtrycket mot framför allt kristna och muslimer, i sin strävan att göra hinduismen till helt dominerande religion.

Vid tidigare toppmöten har Stefan Löfven undvikit att beröra Indiens brist på religionsfrihet och i stället instämt i premiärminister Narendra Modis ord om vikten av att praktisera yoga. 

När Löfven i fredags mötte Modi hade det förstås varit läge att skarpt kritisera landets vägval. Men enligt regeringens hemsida tycks mötet i stället främst ha kännetecknats av ”möjligheterna att stärka handel, export och investeringar”. Som så ofta verkar idealismen fått stryka på foten till förmån för strikt penningorienterade värderingar. 

Sverige brukar gärna berömma sig över att vara världens moraliska samvete. Men det är inte klädsamt hur vår regering av något slags ideologiskt skäl återkommande angriper ett land med frihet och demokrati, samtidigt som man tyst accepterar hur världens två folkrikaste länder stegvis strypt medborgarnas frihet.

Det kanske hjälper Sveriges handelsbalans, men det ger inget stöd åt förtryckta människor.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00