Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Hur kan man försvara mord på missionärer?

Ledare · Publicerad 00:00, 6 dec 2018

”Invånarna som dödade missionären gjorde rätt.” Rubriken skulle möjligen kunna bortförklaras som ett klickvänligt bete för en – om än socialistisk så likväl – annonshungrig kvällspress. Det är bara det att rubriken har god täckning i den text som kolumnisten Peter Kadhammar sedan levererar i Aftonbladet (28/11).

Kadhammar skriver att de sentileser som nyligen mördade en kristen missionär ”handlade fullständigt rationellt”. Men inte nog med det. I historiens ljus borde andra ha agerat likadant; vita, kristna missionärer som i likhet med John Allen Chau har kommit med budskapet att ”Jesus älskar er!” borde ha mördats. Som ett slags självförsvar mot förment kristen kolonialism.

Möjligen är det Kadhammars förflutna i Sveriges kommunistiska parti (SKP) som lyser igenom i texten. Kommunisternas historia är ju som bekant full av exempel på hur man har gjort sig av med oliktänkande. Inte minst kristna.

De mindre smickrande delarna av kommunistisk historia utelämnas förstås nogsamt i kolumnen. Däremot tecknas en hårt vinklad bild av hur olika ursprungsfolk har utrotats genom historien. I samma andetag misstänkliggörs all kristen mission genom att budskapet ”Jesus älskar er!” får stå som symbol för den brutala kolonialismen. Saker som demokratisering, social omsorg, utbildning, sjukvård, brunnsborrning och fattigdomsbekämpning verkar inte rymmas inom angiven teckenlängd när kristna ska fästas vid skampålen i Sveriges största tidning.

Många kan nog ha viss förståelse för att sentileserna – i rädsla för en inkräktare – valde att skjuta först och fråga sedan. De har levt isolerade mot omvärlden och agerade för att skydda sig själva mot en potentiell fiende. Men Kadhammar försöker inte ”bara” skapa viss förståelse för deras agerande i det enskilda fallet. Han lyfter agerandet till en god värdering: Det är ett agerande som borde tillämpas i liknande situationer.

Det är en sak att förstå och förklara ett agerande, men det är en helt annan sak att lyfta ett agerande till en god norm.

Det fina med värderingar är att de är – eller åtminstone borde vara – allmängiltiga. Goda värderingar gäller inte enbart i det enskilda fallet eller för vissa grupper. Värderingar kan tillämpas i likartade situationer, oberoende av vilka personer som är inblandade.

Låt oss därför göra ett tankeexperiment. Kan Peter Kadhammars värdering tillämpas på en situation där svenska ”hbtq-missionärer” – i en anda av kulturimperalism – sprider ett regnbågsfärgat budskap till andra kulturer? Om hälsningen ”Jesus älskar er!” helt enkelt byts ut mot ”Hbtq åt alla!”.

Hur är det med bistånd som är inriktat på att sprida en västerländsk sexual- och abortsyn till fattiga länder? Ska det också betraktas som en slags imperialistisk mission, eller ska vi mer tolka det som ett sätt att upplysa sämre vetande människor om vad som "egentligen är rätt"? En vild gissning åtminstone är att Aftonbladet inte hade valt att försvara mord på den sortens missionärer. Med rätta förstås.

Men för att dra det ännu längre. Under brinnande flyktingkris valde en lokal SD-politiker att lägga ut följande budskap på sin Facebooksida: ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” Själv skyllde politikern på ”tillfällig sinnesförvirring”, men rimligen döljer sig en hel världsbild bakom ett sådant uttalande. Kanske finns där en rädsla för att människor från andra kulturer ska komma till Sverige och förändra den svenska kulturen?

Så, om en människa upplever att människor från andra kulturer misstänks förändra vår kultur, är det även i en sådan situation ”fullständigt rationellt” att döda? Skulle Aftonbladets ansvarige utgivare försvara en kolumnist som hävdar en sådan uppfattning med en axelryckning.

Förhoppningsvis inte.

Kadhammars värderingar verkar helt enkelt inte vara allmängiltiga. Kanske är det så enkelt att han irriterar sig på just kristen mission? Så kan det ju vara. Man måste inte gilla kristen mission. Men det är häpnadsväckande att ansvarig utgivare på Aftonbladet tycks abdikera och låta en kolumnist propagera för mord på kristna missionärer.

Kan Peter Kadhammars värdering tillämpas på en situation där svenska ”hbtq-missionärer” – i en anda av kulturimperalism – sprider ett regnbågsfärgat budskap till andra kulturer?

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:10

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier