Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Gärna käbbel, men först sakgranskning

Ledare · Publicerad 00:00, 11 dec 2019

Ett av de viktigaste inslagen i en fungerande demokrati är att de folkvalda fortlöpande kan ställa den styrande makten till svars. Det minskar risken att regeringar struntar i regelverk eller försöker driva igenom åtgärder som saknar stöd. När sådana granskningssystem fungerar, stärker de medborgarnas tilltro till det politiska systemet.

Men det finns också en tunn gräns där dessa processer kan övergå i partitaktiska spel, snarare än saklig granskning. I både USA och Sverige sätts dessa system just nu på prov.

I USA pågår de sista vittnesförhören inför en möjlig formell riksrättsprocess mot president Donald Trump. Bakgrunden är att den trolige demokratiske utmanaren, Joe Bidens son, gick in i styrelsen i ett ukrainskt energibolag medan fadern var vicepresident under Obama. Det kan ha skapat olämpliga bindningar, men det är ett mindre allvarligt fel i det storpolitiska spelet.

Trump har i sin tur pressat Ukrainas nye president, Zelenskyj, att utreda fallet. Det är inte orimligt i sig, men roten till åtalet är att presidenten tycks ha varit mer intresserad av att skada en politisk motståndare än att skydda landets intressen. 

Även Trump har agerat olämpligt i fallet, dock knappast lika allvarligt som när han tidigare försökte sätta käppar i hjulet på FBI:s Rysslandsutredning, och troligen inte tillräckligt för att avsätta presidenten.

Det är utmärkt att en sådan här prövning kan göras, men det troliga resultatet är ändå att Trump sitter kvar. Processen kan i så fall uppfattas främst som ett politiskt bråk, där det är oklart vilket parti som skadas eller gynnas mest. Risken är att den största skadan kommer att drabba väljarnas förtroende för politikerna, och det är illa.

I Sverige har vi i stället systemet med ett konstitutionsutskott, som granskar och kan rikta kritik mot regeringen – dock ytterst sällan så allvarlig att ministrar tvingas avgå. Riksdagens starkaste vapen är därför att rösta bort en minister i misstroendeförklaring.

Detta har dock aldrig skett, eftersom varje statsminister har ansett nesan att förlora en sådan omröstning alltför stor, och därför valt att antingen sparka den utpekade ministern, eller gå oppositionen till mötes. S/MP-regeringen och deras nyfunna partner i C och L har nu, föga förvånande, valt det senare.

Sverige har just nu en unikt svag regering, som inte ens tillsammans med Centern och Liberalerna når majoritet i riksdagen. Ur demokratisk synpunkt är det därför utmärkt att oppositionen visat sig redo att utmana regeringen.

I just det här fallet måste det dock sägas att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som fram till i höstas var fackbas, har haft ytterst litet ansvar för den omdaning av Arbetsförmedlingen som uppgörelsen på ytan handlar om. I stället får väljarna intrycket att den överraskande kombinationen V, M, KD och SD blottade misstroendevapnet för att angripa regeringen som helhet – en taktik som nu har lyckats. 

Nästan alla utom Centern kan känna sig nöjda med utfallet: oppositionen till höger, som än en gång fick illustrera regeringens svaghet, men även vänstersidan, som nu slipper en radikalliberal kompromiss som de aldrig velat ha.

Men samtidigt finns det en risk med sådana här processer i dagspolitiken, ifall väljarna börjar uppfatta dem mer som partitaktiska spel, snarare än som ett sakligt ansvarsutkrävande av makthavare som gravt överträtt sina befogenheter. Därför gör politiker på alla sidor i både USA och Sverige klokt i att ständigt utvärdera vilka motiv man främst drivs av – är det omsorgen om landet eller om makten och det egna partiet? 

Sverige har just nu en unikt svag regering, som inte ens tillsammans med C och L når majoritet i riksdagen. Ur demokratisk synpunkt är det därför utmärkt att oppositionen visat sig redo att utmana regeringen.
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Sälj inte ut evangeliet för det som är politiskt korrekt

Serie Undervisning. För kristenhetens del lever man i farlig omedvetenhet om sitt eget läge. Likt Esau har kyrkan sålt sin trovärdighet mot att få njuta acceptansens...
Senaste nytt
Mest lästa just nu
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...

Sälj inte ut evangeliet för det som är politiskt korrekt

Serie För kristenhetens del lever man i farlig omedvetenhet om sitt eget läge. Likt Esau har kyrkan sålt sin trovärdighet mot att få njuta acceptansens...