Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Gärna käbbel, men först sakgranskning

Ledare · Publicerad 00:00, 11 dec 2019

Ett av de viktigaste inslagen i en fungerande demokrati är att de folkvalda fortlöpande kan ställa den styrande makten till svars. Det minskar risken att regeringar struntar i regelverk eller försöker driva igenom åtgärder som saknar stöd. När sådana granskningssystem fungerar, stärker de medborgarnas tilltro till det politiska systemet.

Men det finns också en tunn gräns där dessa processer kan övergå i partitaktiska spel, snarare än saklig granskning. I både USA och Sverige sätts dessa system just nu på prov.

I USA pågår de sista vittnesförhören inför en möjlig formell riksrättsprocess mot president Donald Trump. Bakgrunden är att den trolige demokratiske utmanaren, Joe Bidens son, gick in i styrelsen i ett ukrainskt energibolag medan fadern var vicepresident under Obama. Det kan ha skapat olämpliga bindningar, men det är ett mindre allvarligt fel i det storpolitiska spelet.

Trump har i sin tur pressat Ukrainas nye president, Zelenskyj, att utreda fallet. Det är inte orimligt i sig, men roten till åtalet är att presidenten tycks ha varit mer intresserad av att skada en politisk motståndare än att skydda landets intressen. 

Även Trump har agerat olämpligt i fallet, dock knappast lika allvarligt som när han tidigare försökte sätta käppar i hjulet på FBI:s Rysslandsutredning, och troligen inte tillräckligt för att avsätta presidenten.

Det är utmärkt att en sådan här prövning kan göras, men det troliga resultatet är ändå att Trump sitter kvar. Processen kan i så fall uppfattas främst som ett politiskt bråk, där det är oklart vilket parti som skadas eller gynnas mest. Risken är att den största skadan kommer att drabba väljarnas förtroende för politikerna, och det är illa.

I Sverige har vi i stället systemet med ett konstitutionsutskott, som granskar och kan rikta kritik mot regeringen – dock ytterst sällan så allvarlig att ministrar tvingas avgå. Riksdagens starkaste vapen är därför att rösta bort en minister i misstroendeförklaring.

Detta har dock aldrig skett, eftersom varje statsminister har ansett nesan att förlora en sådan omröstning alltför stor, och därför valt att antingen sparka den utpekade ministern, eller gå oppositionen till mötes. S/MP-regeringen och deras nyfunna partner i C och L har nu, föga förvånande, valt det senare.

Sverige har just nu en unikt svag regering, som inte ens tillsammans med Centern och Liberalerna når majoritet i riksdagen. Ur demokratisk synpunkt är det därför utmärkt att oppositionen visat sig redo att utmana regeringen.

I just det här fallet måste det dock sägas att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som fram till i höstas var fackbas, har haft ytterst litet ansvar för den omdaning av Arbetsförmedlingen som uppgörelsen på ytan handlar om. I stället får väljarna intrycket att den överraskande kombinationen V, M, KD och SD blottade misstroendevapnet för att angripa regeringen som helhet – en taktik som nu har lyckats. 

Nästan alla utom Centern kan känna sig nöjda med utfallet: oppositionen till höger, som än en gång fick illustrera regeringens svaghet, men även vänstersidan, som nu slipper en radikalliberal kompromiss som de aldrig velat ha.

Men samtidigt finns det en risk med sådana här processer i dagspolitiken, ifall väljarna börjar uppfatta dem mer som partitaktiska spel, snarare än som ett sakligt ansvarsutkrävande av makthavare som gravt överträtt sina befogenheter. Därför gör politiker på alla sidor i både USA och Sverige klokt i att ständigt utvärdera vilka motiv man främst drivs av – är det omsorgen om landet eller om makten och det egna partiet? 

Sverige har just nu en unikt svag regering, som inte ens tillsammans med C och L når majoritet i riksdagen. Ur demokratisk synpunkt är det därför utmärkt att oppositionen visat sig redo att utmana regeringen.

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

Ivo fick in 3 000 anmälningar – ser allvarliga brister

Corona. Sedan mitten av mars har Ivo fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg. Myndigheten... fredag 29/5 16:38

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga... fredag 29/5 00:00

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...