Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Talibanmötet i Norge ger illavarslande signaler. Foto: Stian Lysberg Solum/POOL/NTB/TT

Förintelsen och talibanerna

Ledare · Publicerad 00:00, 27 jan 2022

Minnesdagen över Förintelsens offer, som infaller i dag, är en varning om att det ofattbara som en gång hänt aldrig får upprepas. Samtidigt påminns vi om att det ofattbara ändå kan bli verklighet också i vår tid. Också nu kan rädsla och hot få människor att tystna och vända bort blicken när orätt sker.

Brutalitet och hot om repressalier, ett förlorat jobb, social utstötthet och subtila trakasserier kan i ett upplyst samhälle skapa en kontrollerande rädsla. Med kännbar fysisk grymhet kan man, som en gång under nazisteran, förlama det mänskliga livet.

Några som tillämpat grymhetens taktik är talibanregimen i Afghanistan. Brutala bestraffningar och avrättning leder till en dödens tystnadskultur.

På samma sätt som nazisterna var skickliga i att plocka PR-poäng som freds- och samlevnadsälskande, har talibanerna nu inlett en charmoffensiv mot västvärlden. Ett möte omgivet med tjocka dimridåer har den här veckan hållits i Norge, dit talibanföreträdare inbjudits av höga norska ledare.

Det ger illavarslande signaler. Samtal är bra men måste ske på sådant sätt att inte våld och brutalitet legitimeras. Tyvärr kan Norgemötet leda till just det.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00