Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sverige hade tio gånger så många dödskjutningar under 2022 som övriga Norden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fasansfullt ”rekord” i dödsskjutna

Ledare · Publicerad 00:00, 4 jan 2023

Med 63 gängrelaterade dödsskjutningar under 2022 – en ökning med 40 procent jämfört med året innan – slogs ett blodigt och fasansfullt ”rekord” i Sverige under fjolåret. 

Siffrorna i vår nordiska grannländer ligger på helt andra nivåer, totalt tio stycken. Fram till den 7 december hade Danmark och Norge vardera fyra dödskjutningar medan Finland drabbats av två. 

Det innebär att Sverige hade runt sex gånger så många gängrelaterade mord som övriga Norden tillsammans under år 2022. Då ska dessutom vårt lands befolkning på 10,5 miljoner invånare jämföras med övriga Nordens totalt 17 miljoner. 

Sett i det ljuset är dödsskjutningar mer än tio gånger vanligare i Sverige – en extrem skillnad som säger något mycket alarmerande, negativt och tragiskt om utvecklingen av vårt land.

En av de många analyserna pekar bland annat på en våldsförhärligande rapkultur i storstäderna där kriminaliteten firas bland unga. 

Är de politiska partierna, kulturen, medierna, trossamfunden, näringslivet och civilsamhället beredda att självkritiskt granska den svenska samhällsutvecklingen efter andra världskriget – och sluta släta över? Vad har brutits ner, och vad behöver restaureras?

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10