Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

48 timmar tog det för Europas fotbollssupportrar att kasta en mångmiljardsatsning i papperskorgen. Det skriver ledarskribenten om de lyckade protesterna mot planerna på Super League och menar att exempelvis kristna har en del att lära sig av detta. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Fansens protester utmanar fogliga kristna

Ledare · Publicerad 00:10, 24 apr 2021

Den gångna veckan har sett en kraftfull ideologisk drabbning, där ett elitskikt ville införa en omtolkning av en rörelses grundläggande identitet. En kraftfull reaktion från gräsrötterna fick dock initiativet att falla platt till marken, och rörelsen kunde i stället omforma sig till en förnyad kraftsamling kring sitt centrala uppdrag. 

Rörelsen är idrottsrörelsen, och uppdraget handlade om att spela fotboll i öppen och ärlig kamp. Men själva processen är ett talande exempel som även andra rörelser kan lära av.

Den omtumlande processen gick mycket fort. På söndagskvällen offentliggjordes planerna: tolv av Europas största och rikaste fotbollsklubbar skulle inleda satsningen Super League, där de skulle spela mot varandra; ingen skulle behöva kvalificera sig och ingen åka ur. Alla supportrar skulle få se mer högklassig fotboll och alla lag skulle tjäna massor med tv-pengar – en win-win-situation, helt enkelt!

Reaktionen blev omedelbar – och den blev ursinnig. Inte främst från de andra lagen och deras supportrar som inte fick vara med på framgångståget, utan från de egna supportrarna.

Styrkan i reaktionen överraskade klubbarnas ledning, som uppenbarligen inte hade förutsett vilken vrede initiativet skulle väcka. Men avhoppen från medlemmar och sponsorer, reaktionerna från politiker och andra utomstående, tillsammans med högljudda demonstrationer utanför klubbhögkvarteren, blev för mycket. Två dygn senare tvingades klubbarna riva de stora planerna och räkna bort de planerade intäktsregnen.

Den här tornadon är en viktig lärdom för andra folkrörelser. Alla sådana har en ursprungsidé som ligger till grund för deras verksamhet. Det är faktiskt uppfriskande att även i en modern tid med helt nya grundvärderingar se denna folkliga vrede över elitens tondöva försök att ignorera de vanliga medlemmarnas hängivenhet till en ärlig kamp genom medgång och motgång – men aldrig som tillrättalagd underhållning.

Världens barn visar sig ofta vara mer hängivna än Guds barn. Detta är en viktig påminnelse när samtidsinfluerade elitröster dyker upp även inom kyrkan och vill dra rörelsen bort från dess ursprungliga uppdrag. ”Av alla oviktiga ting i världen är fotboll det viktigaste”, sägs påven Johannes Paulus II ha sagt.

Men det finns också verkligt viktiga uppdrag. Jesus har själv formulerat kristenhetens. Missionsbefallningen är en gång given, och den gäller ända till den dag då Herren återvänder.

Kristenheten kan med fördel lära av Europas fotbollssupportrar. Svenska kristna har en förbluffande förmåga att foga sig i ledet, även om de skulle passera skyltar med orden ”Varning – stup!”. Men även kristna har rätten, ibland till och med plikten, att visa vrede när väsensfrämmande initiativ tas av personer som tycks mer intresserade av att förändra uppdraget än att faktiskt utföra det.

Även kristna kan skriva skarpa mejl och ringa telefonsamtal. Även kristna kan ställa sig utanför kyrkokanslier och samfundsexpeditioner och kräva att planer rivs om de går på kollisionskurs med rörelsens grund. 

48 timmar tog det för Europas fotbollssupportrar att kasta en mångmiljardsatsning i papperskorgen. Hur mycket tid behövs för att sätta stopp för initiativ som lanseras i strid med rörelsens faktiska uppdrag? Den första pingstdagen tog det bara 12 timmar att kickstarta i gång historiens största folkrörelse med 3 000 nya anhängare i en enda stad.

Framtiden för våra församlingar och samfund avgörs som alltid av hängivenheten hos de inblandade. Var har vi vårt hjärta, och hur mycket är vi redo att kämpa för att bevara det hos oss och våra rörelser?

Detta är en viktig påminnelse när samtidsinfluerade elitröster dyker upp även inom kyrkan och vill dra rörelsen bort från dess ursprungliga uppdrag.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10