Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Den psykiska ohälsan har på senare år ökat, och de pågående restriktionerna har för många gjort situationen ännu värre, skriver Per Ewert. Foto: isabell Höjman/TT

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare · Publicerad 00:00, 27 feb 2021

Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och nedstängningar har följt på varandra. Vissa av dem har säkert gett resultat, andra kanske inte så mycket. Just nu sjunker dödligheten stadigt, samtidigt som fruktan för en tredje smittvåg skärper en redan mycket omfattande nedstängning ännu ett snäpp.

Att gå på krogen efter klockan 20.30 är ingen mänsklig rättighet, och att minska situationer av alkoholintag med åtföljande trängsel kan vara en vettig åtgärd. Men den grundläggande nedstängningsstrategin har samtidigt stora konsekvenser. Ett antal liv har säkert kunnat räddas, men är vi helt säkra på att vinsten är större än de skador som skett på människan som gemenskapsvarelse?

Det finns nästan ingen tidigare forskning som kan belysa så lång fysisk isolering som världen nu upplever. Det är ett unikt experiment vi befinner oss mitt i. Men vissa erfarenheter av nedstängningens baksidor börjar trots allt synas, och de är inte positiva.

The Economist hade i veckan en artikel som belyste hur viktig den fysiska beröringen är för människan, och vad som händer med oss när vi berövas den dimensionen av livet. Tidningen intervjuar den hjärtsvage 62-åringen Larry, som inte haft hudkontakt med en människa på ett år. Larry far mycket illa av isoleringen. Inga kramar, inga handslag, ingen fysisk kontakt över huvud taget med en annan människa.

Artikeln berättar att känseln är det enda av människans fem sinnen som vi faktiskt behöver för att överleva. Vi kan klara oss utan syn eller hörsel, men huden är det redskap vi använder för att navigera genom en ibland vänlig, ibland farlig värld. Utan kontakt tar kroppen skada.

Och det gäller ännu mer för själen.

Den psykiska ohälsan har på senare år ökat, och de pågående restriktionerna har för många gjort situationen ännu värre.

SVT:s Aktuellt hade i veckan ett gripande reportage om 12-årige Hayden i Texas. ”Min son dog av coronaviruset, men inte på det sätt som ni tror”, berättade hans pappa Brad, och vi fick veta att Hayden mådde allt sämre av den isolering och avsaknad av kompisar, sport och andra vardagsaktiviteter som rycktes bort i spåren av corona. Till slut tog han sitt liv.

Pappan ägnar nu sin tid åt att uppmärksamma sådana depressioner som kan följa på isolering och ensamhet, och kanske kunna rädda någon annan. Han förklarar enkelt och koncist. ”Det är onaturligt för människan att leva isolerad.” Nästan som ett bibelord, inte sant?

Gud skapade inte människan för isolering, utan för gemenskap. Något går sönder i oss när vi tvingas leva åtskilda från våra medmänniskor. Gemenskapen är något av det viktigaste som Gud ville upprätta när han blev människa, och något att komma ihåg när vi nu under fastan sätter ett särskilt fokus på Jesu lidande, död, försoning och uppståndelse.

Något av det vackraste i Jesu möten med människor var hur han rörde vid dem. De spetälska, som annars behövde gå genom staden och ropa ”Oren, oren!” för att hålla andra på avstånd, dem sträckte Jesus ut sin hand till och rörde vid. Säkert var de tacksamma över att bli fria från sin sjukdom, men kanske lika mycket över att få uppleva en annan människas kärleksfulla beröring.

I stadens vimmel knuffades alla i trängseln runt Jesus, men det var först när kvinnan med blödningar snuddade vid hans mantel som Jesus stannade och frågade: ”Vem rörde vid mig?” Kvinnan sökte desperat Jesu helande, rena kroppskontakt, och han var varje stund villig att ge den. 

Frågan i vår tid är brännande: Vad är farligast – risken att dö av viruset, eller risken att dö av isolering?

Artikeln berättar att känseln är det enda av människans fem sinnen som vi faktiskt behöver för att överleva.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier