Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Uppdrag gransknings program ”Tranståget och tonårsflickorna” belyser ämnet könsdysfori från en oväntad vinkel. Foto: Skärmdump från SVT Play

Det stora sveket fick bästa sändningstid

Ledare · Publicerad 00:00, 4 apr 2019

Sällan har ett program i Uppdrag granskning varit så viktigt som onsdagens ”Tranståget och tonårsflickorna”. För första gången har public service-tv på riktigt belyst den tsunamivåg av könsdysfori som väller över västvärlden. Reportaget är både gripande och smärtsamt.

Äntligen får offren själva komma till tals med sin sorg och smärta över det könsbyte som de hoppades skulle ta bort ångesten, men som bara förvärrade lidandet. Äntligen får de experter höras som hoppat av tåget och kan berätta om kraven från överordnade på att alltid bejaka de unga patienternas önskan om könsbyte.

I programmet intervjuades också de ansvariga. Dessa gav ett märkligt, nästan själlöst intryck, när de angav att de bara följer ungdomarnas och föräldrarnas önskningar. Intervjuade föräldrar beskrev dock den förtvivlan och handlingsförlamning de upplevde när deras barn helt plötsligt kom och berättade att de ville byta kön.

Samhället måste inse att detta är en helt ny vårdgrupp, som behöver mer djupgående hjälp än bara en snabb hormonbehandling och skalpell.

Programmet visar också hur de ansvariga ljuger eller sopar avgörande fakta under mattan. Nej, det är inte fler som ångrar en blindtarmsoperation än ett könsbyte. Tvärtom finns det många som lidit svårt av sitt könsbyte, som känner skam, men önskar återfå det kön de fötts till. Just detta är också en ständig källa till etisk stress för vårdpersonal, medgav en ansvarig i reportaget.

Och nej, dessa behandlingar sker definitivt inte med eftertanke och ”i samråd med experter”. I stället fick vi höra de ansvariga medge att ingen längre får nej på sin önskan.

Att använda medicinvetenskapens förmågor och resurser till att operera om fysiskt friska ungdomars könsorgan och operera bort brösten på fullt friska unga flickor, det är ingrepp med enorma och permanenta konsekvenser. Det är ett svek från vuxenvärlden, större än ord kan beskriva.

Tanken svindlar. Hur kunde detta gå så fort och så snett? Därför att ingen hade kraft nog att stoppa det. Detta är en ny Macchiarini­skandal, förklarar professor Christopher Gillberg i Expressen. Det är en relevant jämförelse, men Tranståget är på vissa sätt värre.

Hos Macchiarini var det erkända forskare som godkände proceduren – här tas initiativet av barn i en känslig och labil ålder, barn som ofta lider av andra typer av psykisk ohälsa, där könsidentitetsstörningen bara är ett av inslagen, barn som via medier och kanske även vård och skola får se vilken stor uppmärksamhet och uppskattning andra ungdomar får när de bytt könsidentitet.

Det mest omskakande i SVT-programmet var ändå att möta de två unga kvinnor som opererat om sig till män, och först senare insåg att vårdpersonalen förtigit baksidorna, och för sent insåg de att de gjort ett fruktansvärt misstag.

När man ser dessa modiga men oåterkalleligt skadade människor vill man bara ge dem en lång, varm kram, och gråta tillsammans med dem över det lidande som en hel samhällskultur åsamkat dem. En kultur som envetet predikat att närhelst någon yttrar tanken att vilja vara av motsatt kön ska den tanken tillgodoses och applåderas – ända tills skadan är skedd och ingen återvändo finns.

Det är en unik vändning i det offentliga samtalet att SVT väljer att berätta om dessa gärningar, som inte kan beskrivas som annat än grova övergrepp. Må dessa berättelser nå långt, och medverka till ett omedelbart stopp för regeringens planer att ytterligare utöka vårdens möjligheter att könsstympa barn under 18 år.

Må de också väcka en bred och djup ånger över denna mörka nutidshistoria. De drabbade behöver få kompensation för sitt lidande, och de behöver få höra de upprättande orden: ”Vi gjorde fel. Vi svek er. Förlåt.”

Tanken svindlar. Hur kunde detta gå så fort och så snett? Därför att ingen hade kraft nog att stoppa det.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10