Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Det är dags att sätta rättsövergreppen under lupp

Ledare · Publicerad 00:20, 25 mar 2021

De senaste dagarna har varit unika i rätts-Sverige. I fredags friades industrimannen Karl Hedin från alla misstankar om jaktbrott. Formuleringar i domen sätter frågetecken för om åtal över huvud taget skulle ha väckts. På tisdagen släpptes sedan förre JK justitierådet Göran Lambertz ur häktet, där han suttit i två veckor, misstänkt för våldtäkt. Förundersökningen lades samtidigt ner.

Vi vet ännu inte de exakta omständigheterna i det sistnämnda fallet, men frågan inställer sig ändå: Är det en ny trend att väletablerade personer i samhället blir utsatta för rättsövergrepp?

Världen idag berättade nyligen (17/3) om Gnosjöföretagaren Björn Friman, som avtjänat 18 månader i fängelse för ett påstått ekonomibrott. Flera tunga jurister, däribland Högsta domstolens tidigare ordförande, har hävdat att domen är felaktig och att Friman borde ha frikänts.

Björn Friman har stämt staten för att få upprättelse. Göran Lambertz har signalerat att han kommer att göra detsamma, då han häktats utifrån en undermålig polisutredning, och Karl Hedin har gett besked om att han kommer att utkräva ansvar för den behandling han utsatts för.

Det handlar om tre personer som har resurser att slå tillbaka. Men hur många finns där ute som utsatts för rättsövergrepp och fått sina liv förstörda men i tysthet fått acceptera en livskatastrof?

I Karl Hedins fall har övergreppen mot honom och hans medåtalade pågått under flera år, med tortyrliknande inslag. Han fick först tillbringa fem dagar på golvet i en fyllecell, fördes därefter till häktet i Stockholm, där han tillbringade mer än en månad med fulla restriktioner och utan möjlighet att kontakta sin familj.

En ung jaktkamrat greps vid 5-tiden på morgonen i sitt hem, inför sina små barn, av en stor skara beväpnade poliser.

Telefonavlyssning, konstruerade bevis, beslagtagna jaktvapen och datorer är andra ingredienser i detta märkliga rättsfall. Staten hade bestämt sig för att Karl Hedin, som i olika sammanhang uttryckt kritik mot Sveriges rovdjurspolitik, skulle klämmas åt.

Många människor upplever att de inte har något stöd i rättssamhället. Brott som bevisligen har begåtts, stölder, misshandel och skadegörelse skrivs av utan att någon utredning görs. Få brott leder till åtal. Grova brottslingar går fria genom att skylla på varandra eller får anmärkningsvärt låga straff.

Rättssamhället får inte bli en miljö där aktivister av olika slag driver symbolpolitik och tvingar fram domar för att göra politiska markeringar. Att tre stridbara personer med ekonomiska och juridiska resurser höjt upprorsfanan kan kanske bli starten för ett återupprättat rättssystem.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Senaste nytt

    Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

    Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

    Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

    Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
    Följ Världen idag i sociala medier