Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Den 11 september 2001 står för alltid inristat i världshistorien som en avgörande brytpunkt, skriver Per Ewert. Foto: Chao Soi Cheong/AP/TT

Den 11 september – en ondskans seger över det goda

Ledare · Publicerad 00:10, 11 sep 2021

Historien har ett antal brytpunkter där enskilda händelser markerar slutet på en epok och början på en ny. Den 11 september 2001 står för alltid inristat i världshistorien som en sådan dag. På alla vuxna människors näthinnor finns de bilder kvar som skakade om hela världen och som vi i dag tänker på med sorg – både över den dagen och över det resultat som följde.

Två höga torn rasade samman och USA:s längsta krig inleddes. På Manhattan står i dag ett nytt och ännu högre torn. Afghanistan däremot står 20 år senare på exakt samma ruta som innan de fyra flygplanen kapades. Detta är den absolut sorgligaste konsekvensen av de händelser som följde på den 11 september.

Förloppet bär likheter med andra världskriget, som inleddes i syfte att befria Polen från en nazistisk ockupation, men som slutade med att Polen i stället lades under kommunismens ok. USA:s respons på bin Ladin-organisationens angrepp var att besegra den talibanregim som hyste al-Quaida. De lyckades på kort sikt.

Men erfarenheten från Vietnam borde ha varnat USA för svårigheterna att nå en varaktig förändring i en militärt och ideologiskt helt annorlunda miljö i Asien. Talibanerna lade aldrig ner motståndet. De drog sig bara tillbaka och bidade sin tid, redo att återvända den dag USA skulle retirera.

Amerikanerna och deras vänner i Afghanistan lyckades införa en bräcklig demokrati sedan talibanerna besgrats, men inflytandet från militant islam fortsatte ute i landet.

År 2003 försökte USA och deras allierade genomföra samma procedur i Irak. Även där kom den militära segern lätt, men att vinna freden och införa ett demokratiskt styre i den irakiska öknen visade sig lika svårt som i Afghanistans bergsbygder. I Saddam Husseins spår följde snart Islamiska statens diaboliska mördare, samt vågor av flyktingar och förföljelser mot kristna och andra minoriteter.

På det globala planet har det ständigt Putin­styrda Ryssland gjort en oväntad comeback som internationell storspelare efter 2001, och ett alltmer totalitärt Kina gör anspråk som världens nya supermakt. Den 11 september gav också upphov till en stark nyateistisk rörelse, och USA har de två senaste decennierna upplevt en stark våg av sekularisering.

President George Bush den yngres politiska eftermäle tyngdes av problemen i Afghanistan och Irak. Barack Obama försökte knyta vänskapsband med de muslimska regimerna, men nådde ingen verklig fred. Donald Trump ingick avtal med flera arabstater, men den djupare muslimska fiendskapen mot det demokratiska väst förblev lika ogenomtränglig som före bin Ladin-attackerna.

När Joe Biden så beslutade att kalla hem de amerikanska trupperna från Afghanistan vällde de militanta talibanerna över landet med oanad kraft, och det afghanska folket har i dag tvingats in under samma diktatur som förr. År 2021 står landet än en gång inför talibanernas förbud mot musik, förbud mot drakflygning, förbud mot västerländska frisyrer, liksom förbud mot kvinnor att existera som personer i det offentliga rummet.

Afghanistan har åter blivit en dödsskuggans dal.

Denna kamp mellan civilisationer började med ett dödligt angrepp på världens mäktigaste demokrati. USA slog tillbaka, men när askan lagt sig och tusentals amerikanska soldater dött i Afghanistan och resten lämnat landet, står mörkret till slut kvar med segern. Och det är outsägligt sorgligt.

En av slutsatserna från den 11 september är att en djupgående samhällsförändring aldrig kan framtvingas med enbart militära medel. Den måste födas underifrån via människornas hjärtan, genom en kultur som väljer det sanna, det goda och det sköna. Det onda tycks i längden bara kunna besegras med det goda.

En av slutsatserna från den 11 september är att en djupgående samhällsförändring aldrig kan framtvingas med enbart militära medel.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier