Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Statistiken visar att vi pillar på våra mobiltelefoner drygt 2 500 gånger per dag, i snitt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende

Ledare · Publicerad 00:10, 3 mar 2021

Varningar för den digitala livsstilens konsekvenser duggar allt tätare. Det höga tempot och den ständiga uppkopplingen skapar en konstant stress som börjar få mätbara negativa resultat. Vi får allt svårare att koncentrera oss på en sak, vi sover sämre, vi umgås allt mindre med varandra fysiskt och jämförelsehetsen i sociala medier skapar avundsjuka och ökade kränkningar.

Den psykiska ohälsan, inte minst bland unga, ökar lavinartat. Nyligen kom Anders Hansen, överläkare i psykiatri på Karolinska institutet och känd för succéboken Hjärnstark, ut med ännu en bok, med titeln Skärmhjärnan. Han varnar skarpt för de negativa konsekvenserna av den ständiga digitala uppkopplingen.

Hjärnan är helt enkelt inte skapad, eller utvecklad, för dagens extrema digitala samhälle.

Statistiken för mobilanvändandet är nästan svår att ta till sig. Hansen hänvisar till en stor undersökning om ”Svenskarna och internet” (oktober 2017). Visste du att vart fjärde spädbarn, alltså 0–12 månader gamla, använder internet, och att fler än hälften av alla tvååringar använder internet varje dag? Och ju äldre barnen blir, desto mer tid på nätet.

Internationella undersökningar visar att barn i Storbritannien ägnar drygt sex timmar om dagen åt sina mobiltelefoner, surfplattor, datorer och tv-apparater (jämfört med tre timmar i mitten av 1990-talet).

Det är dags att börja avvänja oss själva, och våra barn, från den extremt beroendeframkallande mobiltelefonen. Mobilen – hur fantastiskt användbar den än är – är också digitalt ”knark”. Den är medvetet utvecklad för att bli beroendeframkallande. Produktutvecklarna blir allt smartare. Syftet är ju att en produkt ska brukas om och om igen.

Varför är alla sociala medieplattformar, och de flesta appar, gratis? Kunden är annonsörerna och produkten som säljs är vår uppmärksamhet. Vi ”knarkare”, som inte kan låta bli mobilen trots insikten om de negativa konsekvenserna, fortsätter att pilla på telefonen om och om igen – statistiken visar drygt 2 500 gånger (!) per dag, i snitt.

Det är dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende. Många ledande personer inom teknikbranchen förbjuder sina egna barn att exponeras av ”produkterna”. Boken  Hur du gör slut med mobilen, av Chaterine Price (Polaris, 2018), är ytterligare ett exempel på hur allvarligt läget är.

Det pågår en revolution som brutalt sveper med sig en ung generation. Gör motstånd! Upp till kamp! Ge dig själv minst en digitalfri dag i veckan och kom ut i Guds natur. Den världen är vi skapade för.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier