Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Talibaner intar landet. Foto: Sidiqullah Khan/AP/TT

Brist på tillit orsak till misslyckande

Ledare · Publicerad 00:00, 17 aug 2021

Historien visar med all tydlighet hur komplicerad det helt islamdominerade Afghanistans utveckling varit och förblir, när nu de våldsbejakande, muslimska fundamentalisterna i talibansekten erövrat makten, nästan utan verkligt motstånd.

Mängden av korrupta och själviska lokala krigsherrar, i kombination med ständiga interna våldsamma motsättningar i det multietniska Afghanistan, har aldrig skapat en genuin tillit mellan medborgarna och olika grupper.   

När president Bidens USA och västvärlden nu lämnar – en del menar överger – Afghanistan föll den demokratiskt valda regeringen likt ett korthus, snabbt, uppgivet och utan kampvilja. Väst hade tröttnat på att offra människoliv och pengar på en till synes hopplös uppgift.  

En stark, demokratisk och icke-korrupt stat kom aldrig att skapas till följd av bristen på tillit – inom landet samt mellan befolkningen och de västledda fredsbevarande trupperna. 

Det tomrummet banade nu väg för ett förödande och grymt talibanskt islamiststyre – med explosiv potential att främja krigisk jihadism runt om i hela världen.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Alla biskopar kritiska mot Israelbeslut

Svenska kyrkan. Samtliga 14 biskopar inom Svenska kyrkan tar avstånd från kyrkomötets beslut att lyfta frågan om... fredag 3/12 23:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier