Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Talibaner intar landet. Foto: Sidiqullah Khan/AP/TT

Brist på tillit orsak till misslyckande

Ledare · Publicerad 00:00, 17 aug 2021

Historien visar med all tydlighet hur komplicerad det helt islamdominerade Afghanistans utveckling varit och förblir, när nu de våldsbejakande, muslimska fundamentalisterna i talibansekten erövrat makten, nästan utan verkligt motstånd.

Mängden av korrupta och själviska lokala krigsherrar, i kombination med ständiga interna våldsamma motsättningar i det multietniska Afghanistan, har aldrig skapat en genuin tillit mellan medborgarna och olika grupper.   

När president Bidens USA och västvärlden nu lämnar – en del menar överger – Afghanistan föll den demokratiskt valda regeringen likt ett korthus, snabbt, uppgivet och utan kampvilja. Väst hade tröttnat på att offra människoliv och pengar på en till synes hopplös uppgift.  

En stark, demokratisk och icke-korrupt stat kom aldrig att skapas till följd av bristen på tillit – inom landet samt mellan befolkningen och de västledda fredsbevarande trupperna. 

Det tomrummet banade nu väg för ett förödande och grymt talibanskt islamiststyre – med explosiv potential att främja krigisk jihadism runt om i hela världen.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10