Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Böter för integritet

Ledare · Publicerad 00:01, 27 maj 2016

Det har varit en dålig vecka för den som håller värden som integritet och samvetsfrihet högt.

Tre riksdagsledamöter för Moderaterna valde att trotsa partilinjen och följa sina egna samveten när riksdagen nyligen röstade om Islamiska statens illgärningar i Syrien och Irak skulle beskrivas som vad det i själva verket är – ett folkmord. Hanif Bali, Niklas Wykman och Finn Bengtsson röstade för att erkänna folkmordet. För detta bestraffar nu den moderata partiledningen två av dem. Hanif Bali fråntas uppdraget som partiets integrationspolitiske talesperson och mister sin plats i arbetsmarknadsutskottet. Niklas Wykman fråntas sin plats i skatteutskottet och får heller inte ha kvar sin uppgift som partiets skattepolitiske talesperson. Detta är en direkt konsekvens av att de valde att rösta i enlighet med sina samveten, vilket de själva bekräftar.

Många partiers företrädare bedyrade, både under och efter riksdagsdebatten, att de såg dåden som folkmord. Men av principella skäl ville de sedan inte rösta i enlighet med den uppfattningen. Den som söker svar på Moderaternas inställning till Islamiska statens övergrepp nås av följande budskap (med stor fetstilt text) på partiets hemsida: ”Vi betraktar övergreppen mot kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak som folkmord.”

Moderaterna som parti tycker uppenbarligen så, men röstar ändå i rakt motsatt riktning. Och vad värre är; de straffar de riksdagsledamöter som röstar i enlighet med vad partiet egentligen tycker. Hyckleri – att rösta tvärtemot den egna och partiets uppfattning – premieras. Däremot integritet – att rösta i enlighet med både den egna och partiets uppfattning – bestraffas.

Det är förstås slutligen upp till väljarna att avgöra om hyckleri eller integritet bland de folkvalda bör värderas högst. Men det är likväl ett sorgligt faktum att partiledningen verkar betrakta sina riksdagsledamöter mer som en skock lydig knapptryckarboskap än som folkvalda med integritet. Den som visar civilkurage genom att opponera sig mot partilinjen byts ut till förmån för andra lydiga knapptryckare. En sådan partikultur borde rimligen vara förödande för vilket parti som helst.

Ellinor Grimmark är en annan person som har gjort sig känd för att lyssna till sitt samvete mer än till majoritetskulturen. I veckan blev det känt att hon tänker lämna Sverige, efter att ha tröttnat på att pendla 80 mil i veckan till Norge. När Jönköpings-Posten mötte henne i hemmet vajade norska flaggan i flaggstången. ”Här körs ingen svensk flagga mer. Jag trodde på svenskt rättsväsende. Jag trodde på att man brydde sig om mänskliga rättigheter och att man inte kränkte yttrandefriheten”, säger hon. Även hon har blivit straffad för sitt samvetes skull och är i praktiken belagd med arbetsförbud inom detta lands gränser.

En tredje som straffats för sitt samvetes skull under veckan som gick är den centerpartistiske ordföranden för stiftsfullmäktige – Bruno Edgarsson. I en intervju med tidningen Smålänningen sade han: ”Jag är definitivt motståndare till Pride, jag tycker det ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq.” Han betonade samtidigt att han inte vill döma någon och att han absolut inte känner något hat mot homosexuella. ”Gud älskar alla och alla är välkomna i kyrkan”, menade han. Men det hjälper liksom inte i ett land där opposition mot Pride närmast är att jämställa med landsförräderi. Kyrkomötets ordförande, Karin Perers (C), menade att uttalandet var ”oetiskt” och Edgarsson fick lämna sina uppdrag.

I samtliga tre fall handlar det om djupa övertygelser. Några vill inte förneka ett pågående folkmord. En annan vill inte döda oskyldiga människor. En tredje vill inte ge sitt godkännande till Pridekulturen, utan ser man-kvinna-relationen som den naturliga.

Egentligen vore det mer renhårigt att införa böter för integritet och djupa övertygelser, så att konsesuskulturens femtekolonnare kunde lagföras och straffas. Eller varför inte omskolningsläger?

Den senaste veckan lyckades Sverige så där med att gilla olika.

Den senaste veckan lyckades Sverige så där med att gilla olika.

Gudstron är grunden för Nobelpristagaren

Forskning. En av årets tre Nobelpristagare i kemi, John B Goodenough, är med sina 97 år den äldsta Nobelpristagaren någonsin. Men han är också kristen och... söndag 20/10 09:00

Lauren Daigle vann stort på Dove Awards

Musik. Lauren Daigle blev en av de stora vinnarna under tisdagen med vinster i tre tunga kategorier när det kristna musikpriset Dove Awards delades ut i USA... lördag 19/10 18:59

Allt handlar om mötet med personen Jesus

Ledare Kristendomen handlar inte i första hand om en uppsättning värderingar. Kristendomen handlar inte i första hand om ett lärosystem. Kristendomen... lördag 19/10 00:00