Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets talesperson för migration, Christina Höj Larsen (V), deltar i ett första möte med riksdagspartierna om framtidens migrationspolitik. Foto: Henrik Montgomery/TT

Beklagligt att partitaktik tog över migrationsfrågan

Ledare · Publicerad 15:40, 7 jul 2020

Frågan om migration har hela denna vår simmat under ytan i svensk inrikespolitik, utkonkurrerad av Coronakrisen. Men den senaste veckan har ämnet och därmed också den politiska konflikten blossat upp igen för fullt. 

Partierna tävlar nu i att beklaga att den breda politiska förhandlingen brutit samman, samt i att lägga skulden på varandra. Undantaget är Miljöpartiet, som kan glädjas åt att plötsligt ha kommit in i matchen igen, efter att tillfälligt ha sidsteppats av det stora (S)amarbetspartiet.

Det politiska spelet om migrationsfrågan rör sig på minst tre plan. Först handlar det naturligtvis om sakfrågan: Trots Coronakrisen finns fortfarande flyktingströmmar som önskar söka sig till en bättre tillvaro i Europa. Samtidigt har Sverige länge tagit emot långt fler flyktingar än våra grannländer, och samhällskontraktet spänns för varje år allt närmare bristningsgränsen. Kommunalråd har vädjat till sina partiledningar att kommunerna inte orkar mer, att trycket måste minska. Det är den verkligheten som rikspolitikerna måste hantera, hur mycket de än skulle vilja slippa.

Det andra planet handlar om väljaropinionen, där väljarna har flyttat sig i alltmer restriktiv riktning. Novus visar att andelen väljare som vill minska invandringen har ökat med sju procentenheter till 63 procent. Endast 8 procent vill öka den. Till detta kan läggas Novus uppgift att endast 11 procent av väljarna ställer sig bakom de mest invandringspositiva partiernas krav: att det inte ska finnas någon numerär gräns för hur många asylsökande Sverige kan ta emot. 29 procent besvarar för övrigt samma fråga med ”Vet ej”, vilket indikerar att väljarna anser detta vara en komplex fråga som politikerna på ett moget sätt måste klara, med hänsyn tagen till hela samhällets behov.

Partierna är mycket medvetna om den alltmer kritiska opinionen. V och MP vill visserligen gärna samla in de åtta mest positiva procenten, men de övriga partierna blickar oroligt på den stora massan av väljare de riskerar att tappa om de inte klarar sitt ansvar. Det är också orsaken till att Centern den sista tiden har flaggat för att kunna göra upp högerut. Allt detta borde tala för en bred uppgörelse där S och M skulle kunna komma överens med hela den tidigare Alliansen. Men så blev det nu inte.

Frågan verkar tyvärr i stället ha avgjorts på det tredje planet: det partitaktiska spelet. Miljöpartiet har den senaste veckan öppet hotat med regeringskris, och Socialdemokraterna insåg att ett fortsatt tryggat maktinnehav medförde att MP:s vänskap måste återvinnas, även om det innebar att S gav upp sina egna tuffare krav. När Socialdemokraterna oväntat bytte profil i förhandlingarna såg Moderaterna i sin tur att de behövde skydda sitt eget varumärke mot en politik de betraktar som oansvarig, och klev därför av samtalen.

Just nu finns det bara en som kan skratta hela vägen till nästa opinionsmätning. Jimmie Åkesson kan nu säga till väljarna att han är den ende som på allvar bryr sig om de 63 procenten som vill ta emot färre asylsökande. Även om moderater och kristdemokrater kommer att försöka föra fram samma budskap, så är det ändå troligt att det mest invandringsskeptiska partiet kan kamma hem opinionsstödet. 

I skrivande stund tycks därför den svenska politikens två nya block puttas samman igen på ett sätt som få anade för bara några dagar sedan: vänstercentern för sig, och det blå laget för sig. Det är beklagligt att den kortsiktiga partitaktiken fick gå före långsiktigt ansvarstagande. Det hade Sverige och alla dess invånare behövt, oavsett härkomst.

Frågan verkar tyvärr ha avgjorts på det tredje planet: det partitaktiska spelet.

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Var fjärde svensk drömmer om att köra Motorcykel

Novus. Intresset för att börja köra motorcykel är stort bland svenskarna visar en ny undersökning från... fredag 30/7 05:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier