Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Kanske ligger fascinationen kring musikalen Spelman på taket i att den också illustrerar den utsatta situation som den judiska befolkningen lever under i vårt land i dag, menar Per Ewert. (Bild från en uppsättning i New York, USA.) Foto: Richard Drew/AP/TT

Antisemitism kan inte längre förkläs i Israelkritik

Ledare · Publicerad 00:00, 4 sep 2019

Den här hösten går musikalen Spelman på taket upp i flera svenska städer. Den har spelats ett otal gånger tidigare i Sverige; suget tycks aldrig sina efter berättelsen om den kämpande judiska gemenskapen omkring mjölkutköraren Tevje och hans familj i början av 1900-talet.

Kanske ligger en del av fascinationen kring berättelsen i att den också illustrerar den utsatta situation som den judiska befolkningen lever under i vårt land i dag.

Visst, i Sverige utspelas inte samma slags våldsamma pogromer som drabbar musikalens fiktiva rysk-judiska by Anatevka. Men de återkommande antisemitiska utfallen i ord känns alltför väl igen, nu senast i måndagens dom mot den imam som fälls för hets mot folkgrupp, efter att i ett tal i Helsingborg kallat judar för apors och svins avkomma.

Hans utspel är inte heller någon isolerad avart; formuleringen är tvärtom en ofta upprepad antisemitisk nidbild, med sitt ursprung hämtat från Koranen. Uttalandet skedde dessutom mot en bakgrund av övrigt innehåll på moskéns Facebooksida, som judiska församlingen anmält som antisemitiskt. 

Imamen medgav visserligen att det var precis så han sagt, men han försökte samtidigt undkomma ansvar genom att hänvisa till att han egentligen bara ville kritisera Israel. Helsingborgs tingsrätt förmådde dock se igenom den dimridån, och förklarade att det inte råder något tvivel om att det var judarna som folkslag och religiös grupp som imamen angrep – inte den israeliska staten.

Men det är samtidigt tankeväckande att det var den undanflykten han tog till – rimligen utifrån antagandet att den som kritiserar Israel automatiskt placerar sig på den ”goda” sidan i Sverige. Ett sådant synsätt tycks ha blivit gängse i såväl en radikal muslimsk kontext som ett sekulariserat svenskt medielandskap och politiskt vänster- eller högerextrema miljöer.

Det är positivt att tingsrätten undvek att gå i den fällan, och i stället kunde slå fast att antisemitiska utspel förblir brottsliga, även om man försöker klä dem i antiisraeliskt salongsfähig kostym. 

Men även om antisemiter fälls för brott så har deras uttalanden ändå en förmåga att sätta sig i människors sinnen. Det är också därför den judiska befolkningen i Malmö känner sig alltmer utsatt, där allt fler inte ser någon annan utväg än att fly till andra platser, där man hoppas finna den trygghet som Skåne inte längre tycks kunna ge.

I Spelman på taket står judarna i Anatevka i slutet av musikalen inför det sorgliga faktum att den antijudiska förföljelsen har nått den nivå där det inte längre är möjligt att stanna kvar. De måste fly – men vart?

Några beger sig mot Amerika, vilket i verkligheten blev ett tryggt val. Andra beger sig till Polen – ett beslut som i den reella världen sannolikt skulle ha slutat i brännugnarna i Auschwitz. Den allra vildaste planen kläcks dock av dramats äktenskapsmäklerska Yente. Hon beslutar sig för att göra allvar av påskmiddagens devis ”Nästa år i Jerusalem”, och ger sig av till det Heliga landet, som i berättelsen ännu kontrolleras av turkarna och är nästan tomt på judar.

I den verkliga historien var det ändå hennes resval som skulle bli den trygga hemvist de förföljda judarna längtade efter. Det finns därför skäl att vägra bejaka retoriken från den antisemitiske imamen eller de andra grupper som i det nutida Sverige uttrycker samma negativa inställning till det judiska folket och den judiska staten.

Tvärtom har vi anledning att uttala och agera till stöd för det hotade judiska folket, oavsett om de lever i Skåne eller den demokratiska staten Israel.

Imamen medgav visserligen att det var precis så han sagt, men han försökte samtidigt undkomma ansvar genom att hänvisa till att han egentligen bara ville kritisera Israel.

Kristen jourlinje – nu på vårdguiden 1177

Psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan ökar i samhället och behoven av stöd är stora. Sedan årsskiftet presenteras den kristna jourlinjen Lifeline som ett...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Tänk då om vi hade nycklarna att låsa upp gallerdörren med i fickan, men glömt bort det?

Vardagskrönika Häromdagen gick min man runt i huset och letade efter sina hörselskydd. Han håller nämligen på att bygga ett hönshus på tomten (kan ni tänka er –...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....