Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Kanske ligger fascinationen kring musikalen Spelman på taket i att den också illustrerar den utsatta situation som den judiska befolkningen lever under i vårt land i dag, menar Per Ewert. (Bild från en uppsättning i New York, USA.) Foto: Richard Drew/AP/TT

Antisemitism kan inte längre förkläs i Israelkritik

Ledare · Publicerad 00:00, 4 sep 2019

Den här hösten går musikalen Spelman på taket upp i flera svenska städer. Den har spelats ett otal gånger tidigare i Sverige; suget tycks aldrig sina efter berättelsen om den kämpande judiska gemenskapen omkring mjölkutköraren Tevje och hans familj i början av 1900-talet.

Kanske ligger en del av fascinationen kring berättelsen i att den också illustrerar den utsatta situation som den judiska befolkningen lever under i vårt land i dag.

Visst, i Sverige utspelas inte samma slags våldsamma pogromer som drabbar musikalens fiktiva rysk-judiska by Anatevka. Men de återkommande antisemitiska utfallen i ord känns alltför väl igen, nu senast i måndagens dom mot den imam som fälls för hets mot folkgrupp, efter att i ett tal i Helsingborg kallat judar för apors och svins avkomma.

Hans utspel är inte heller någon isolerad avart; formuleringen är tvärtom en ofta upprepad antisemitisk nidbild, med sitt ursprung hämtat från Koranen. Uttalandet skedde dessutom mot en bakgrund av övrigt innehåll på moskéns Facebooksida, som judiska församlingen anmält som antisemitiskt. 

Imamen medgav visserligen att det var precis så han sagt, men han försökte samtidigt undkomma ansvar genom att hänvisa till att han egentligen bara ville kritisera Israel. Helsingborgs tingsrätt förmådde dock se igenom den dimridån, och förklarade att det inte råder något tvivel om att det var judarna som folkslag och religiös grupp som imamen angrep – inte den israeliska staten.

Men det är samtidigt tankeväckande att det var den undanflykten han tog till – rimligen utifrån antagandet att den som kritiserar Israel automatiskt placerar sig på den ”goda” sidan i Sverige. Ett sådant synsätt tycks ha blivit gängse i såväl en radikal muslimsk kontext som ett sekulariserat svenskt medielandskap och politiskt vänster- eller högerextrema miljöer.

Det är positivt att tingsrätten undvek att gå i den fällan, och i stället kunde slå fast att antisemitiska utspel förblir brottsliga, även om man försöker klä dem i antiisraeliskt salongsfähig kostym. 

Men även om antisemiter fälls för brott så har deras uttalanden ändå en förmåga att sätta sig i människors sinnen. Det är också därför den judiska befolkningen i Malmö känner sig alltmer utsatt, där allt fler inte ser någon annan utväg än att fly till andra platser, där man hoppas finna den trygghet som Skåne inte längre tycks kunna ge.

I Spelman på taket står judarna i Anatevka i slutet av musikalen inför det sorgliga faktum att den antijudiska förföljelsen har nått den nivå där det inte längre är möjligt att stanna kvar. De måste fly – men vart?

Några beger sig mot Amerika, vilket i verkligheten blev ett tryggt val. Andra beger sig till Polen – ett beslut som i den reella världen sannolikt skulle ha slutat i brännugnarna i Auschwitz. Den allra vildaste planen kläcks dock av dramats äktenskapsmäklerska Yente. Hon beslutar sig för att göra allvar av påskmiddagens devis ”Nästa år i Jerusalem”, och ger sig av till det Heliga landet, som i berättelsen ännu kontrolleras av turkarna och är nästan tomt på judar.

I den verkliga historien var det ändå hennes resval som skulle bli den trygga hemvist de förföljda judarna längtade efter. Det finns därför skäl att vägra bejaka retoriken från den antisemitiske imamen eller de andra grupper som i det nutida Sverige uttrycker samma negativa inställning till det judiska folket och den judiska staten.

Tvärtom har vi anledning att uttala och agera till stöd för det hotade judiska folket, oavsett om de lever i Skåne eller den demokratiska staten Israel.

Imamen medgav visserligen att det var precis så han sagt, men han försökte samtidigt undkomma ansvar genom att hänvisa till att han egentligen bara ville kritisera Israel.

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier