Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Svenska judar drömde om ett eget judiskt hemland

Efter Förintelsen blev det uppenbart för alla, även de svenska judiska anti-sionisterna, att etableringen av Israel var en nödvändighet. Uppslutningen blev därför total kring betydelsen av en egen stat, skriver Max Federmann i sin avslutande artikel om sionismen.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 19 sep 2020

Redan i tidig ålder, från min uppväxt i Helsingborg, präglades jag av den sionistiska visionen om ett judiskt hemland, dit judar från hela världen var välkomna. Det lilla judiska samfundet i Helsingborg hade fått ett rejält lyft när de överlevande från Förintelsen anlände. De var mycket aktiva i samfundet och skapade en söndagsskola, en religionsskola och en scoutkår – alla med klar sionistisk inriktning.

De överlevande var angelägna om att deras barn skulle få en judisk och sionistisk bildning. Man undvek oftast att tala med sina barn om det fasansfulla man gått igenom under nazismen och blickade i stället framåt genom att fokusera på en nations återfödelse i Eretz Yisrael.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00
E-tidning
Senaste magasinen