Postmodernismen som idéströmning har under de senaste 60 åren haft stort inflytande på det västerländska samhället. Och det som vid en tidpunkt sågs som radikala idéer ligger i dag till grund för ett helt tankesystem som finns på institutioner och i mediarapporteringen.
– Om man backar bandet till vad som lyftes fram på 60-, 70- och 80-talet, då man sa: ”Det kanske inte finns någon objektiv sanning”, så var det väldigt få som föreställde sig att detta skulle få konsekvensen att vi i dag kan säga till barn: ”Vi vet inte om du är en pojke eller flicka, du bestämmer själv”.
Det säger Stefan Gustavsson, teolog och direktor för Apologia, i tv-programmet och menar att vägen dit beror på strategisk målmedvetenhet från särskilda grupper.
– Man får ge kredd till 68-rörelsen och hbtq-rörelsen som har valt att påverka samhället genom lärarhögskolan, journalisthögskolan och socialhögskolan. Man får säga att det har varit väldigt framgångsrikt, säger han.
Vid millennieskiftet skedde ett ganska dramatiskt skifte när det gäller den kulturella acceptansen kring homosexuelitet och homosexuella relationer, menar Stefan Gustavsson. Han jämför med tidiga gayrörelsens önskan om att inte bli förtryckta med de krav som blev allt mer högjudda under senare delen av 90-talet.
– Då vrids det från att vara: ”Acceptera att vi finns”, till att bli: ”Alla måste tänka som vi”. Och det är ju faktiskt en ganska stor skillnad. Och vi får hela den här vågen där en ny generation i skolan ska tänka: ”Det finns ingen skillnad mellan hetero och homo. Du kan välja vad du ska bli”.
I en serie program tittar Hotspot närmare på postmodernismens historia och påverkan på vårt samhälle. I dag sänds det tredje programmet i serien. Produktionen görs av Vision Sverige och Världen idag. Programmet sänds på lördagar kl 9.00 på Världen idags Youtube-kanal och på söndagar kl 18 på TV Vision Sverige.
Fotnot: Här kan du se alla Hotspots program om postmodernismen