Kultur
Tystnadens väg eller kärleksfull konfrontation
Kapitlet om evig dom är bokens höjdpunkt. Med ett inkännande hjärta vägleds vi i denna svåra men så viktiga fråga.
”Jag har inte kommit för att behaga er utan för att föra er till omvändelse. Det rör mig inte, hur mycket ni tycker om min förkunnelse, om ni förkastar min Mästare.” Charles Finneys ord i samhället Evan Mills landade inte i god jord; folket reste sig och lämnade kyrkan i vredesmod.
Finney var nu inte den första predikanten att drabbas av människors uttåg. ”Det är outhärdligt ... Vem står ut med att höra honom?” sade människor även till Jesus och gick sin väg.
Evangeliet är gratis, samtidigt som det kostar allt. Jesus talar om underbar nåd, vår himmelske fars ofattbart stora kärlek till oss, men på samma gång är många ord från Jesu mun svåra.
Mats Selanders nya bok Det anstötliga evangeliet lyfter upp denna spänning och betonar att vi inte kan fly det kärva. Tvärtom, det är först när vi bejakar det svårsmälta som evangeliet blir helt, får kraft.
Evangeliet är provokativt, men inte för provokationens skull utan för sanningens och kärlekens skull. Den fråga Mats Selander ställer, utan att raljera, är om vi som kristna väljer tystnadens väg eller en kärleksfull konfrontation?
Vi får inte nöja oss med halvsanningar. I nästan ett helt kapitel dissekeras därför slogans som kan låta vackra men inte håller fullt ut, till exempel ”Kom som du är”, ”Ingen får döma” och ”Gud älskar alla villkorslöst”.
Kärnan i den konfrontation som Det anstötliga evangeliet ständigt återkommer till är denna: Vem är herre i våra liv? Vår tid lyfter upp jagets herravälde, det är en självklarhet i vår kultur att själv får råda över sitt liv. Alternativet är att låta Gud vara Gud. Varje sekund av liv får vi av nåd, och allt hamnar rätt när vi utgår från vårt absoluta beroende av Gud.
Utifrån denna kontrast går sedan Mats Selander igenom Bibelns ord i fråga om storheter som tro och omvändelse, synd och evig dom. Kapitlet om evig dom är bokens höjdpunkt. Med ett inkännande hjärta vägleds vi i denna svåra men så viktiga fråga.
Intrycket är att Det anstötliga evangeliet är skrivet utifrån många års vånda: hur delar vi evangeliet? Språket är klart och koncist. Logiken stringent och lätt att följa. Det enda man kan klaga på är för långa kapitel – dela gärna upp dem när ni läser.
Ett plus är att Mats Selander är så konkret. Det blir inte bara teorier utan också praktiska förslag, som till exempel vikten av att regelbundet möta vänner inför vilka vi kan vara naket ärliga i vår kamp med det som verkligen är synd.
Efter Charles Finneys predikan var det upprorsstämning i Evan Mills. Ett dygn senare hade Guds ord fått verka. En efter en kom i nöd över sitt liv och vände om. En gudafödd väckelse hade startat.
Om vi ska få vara med om en sann väckelse ännu en gång i vårt land kan Mats Selanders bok vara en nyckel. Läs den!