Kultur
Lider du av fomo? Nu drar nästa generation det ytterligare ett steg
Tålamod och ärliga samtal är en framgångsfaktor för att förstå olika generationernas sätt att kommunicera.
Foto: Pexels
”Jag kommer, om inget annat dyker upp.” Känns svaret igen? Kanske har du fått det från en yngre släkting som svar på en inbjudan. En motvillighet att lova saker och boka upp sig sägs vara typiskt för Generation Z – personer födda strax innan och ett tiotal år efter millenieskiftet. Varför är det så? Och hur kan generationerna lära sig kommunicera och förstå varandra bättre?
När jag läste på universitet led jag av ett tillstånd som kallas fomo. Det var förmodligen anledningen till att jag sänkte mina betyg. Det var orsaken till att jag hängde med mina vänner ända till soluppgången, trots att jag hade lektion tidigt på morgonen. Det är också skälet till att mina vänner lyckades övertala mig att släppa allt och åka med på en spontan bilresa från Virginia till Louisiana.
Fomo är en förkortning för ”fear of missing out” (ung: rädslan att missa något), ett tillstånd som unga människor länge lidit av.
Efter min examen, när jag arbetade med nästa generations högskolestudenter, började jag ana en förändring. ”Anmäl dig till höstresan för alla dina vänner ska dit”, var en mycket sämre rekryteringsteknik än det hade varit på min tid. På senare tid har det blivit svårare att planera event runt studenter. De tillbringar helt enkelt mindre tid i umgänge.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP