Kultur

Frågor att ställa till din bokslukande tonåring

Samtala om böcker med din tonåring.
Föräldrar kan inte läsa allt som deras tonåringar läser, men när de samtalar om böckerna kan de få en inblick in i de världar som deras barn lever i.

Böcker och berättelser lär oss om världen och människan. De är också bärare av värderingar och världsbilder som formar vårt sätt att tänka. Hur kan man som förälder skapa goda samtal kring vad man bör och kanske inte bör läsa och samtidigt få tonåringarna att själva reflektera över innehållet? Daniela Angulo, en ung student med stort intresse för litteratur, föreslår ett antal frågor att ställa. 

Publicerad Uppdaterad

”Läsnivå: Högskola.” Jag minns att de orden dök upp på mina testresultat när jag var liten.

Min förkärlek till allt litterärt kom från min mamma som förde vidare sin kärlek till ord och läsning redan när jag låg i magen. 

Jag började sluka böcker på egen hand så snart jag lärde mig läsa, och skönlitteratur var min favoritgenre, särskilt fantasy- och äventyrsberättelser.

Många barn växer upp på samma sätt. Vi kommer tillbaka från besök på biblioteket med tunga väskor, ivriga att förflyttas in i nya berättelser. Intresset följer ofta med upp i tonåren, där dörren öppnas för nya urval.

Berättelserna vi läser kan vara några av de mest nyttiga iakttagelser vi gör i våra liv. Människor lär sig genom berättelser – och absorberar fakta, lärdomar och värderingar ofta snabbare än vi skulle göra från en lärobok. 

Skönlitteratur ger oss chansen att utforska nya världar och liv som vi annars aldrig skulle kunna föreställa oss. Det är en vacker sak.

Men det kan också vara riskfyllt. Berättelser påverkar vårt tankesätt, och tonåringar är redan särskilt mottagliga för påverkan.

Det är inte realistiskt för föräldrar att läsa allt som deras tonåringar läser, men när de samtalar om böckerna kan de få en givande inblick in i de världar som deras barn lever i och diskutera de värderingar som de bekantar sig med.

Fundera över om du kan ställa dessa sex frågor till dina tonåringar om böckerna på deras nattduksbord eller i deras ryggsäckar.

Om du förstår handlingen i boken får du en uppfattning om den värld han tillbringar sina timmar i.

1. Vad handlar boken om?

Så länge du inte fångar din tonåring mitt på sidan (vilket många läsare skulle säga är ett stort felsteg), är de flesta bokslukare mer än glada över att få berätta om handlingen i sin aktuella bok.

Genom att helt enkelt fråga din tonåring vad boken handlar om får du ett grepp om vad han fokuserar på i boken, på vilket sätt han gillar den och naturligtvis vad som är innehållet. Om du förstår handlingen i boken får du en uppfattning om den värld han tillbringar sina timmar i.

2. Vad bryr sig karaktärerna om eller vill ha mest?

Karaktärernas motiv ger bränsle åt fiktion. Handlingen styrs av huvudpersonens mål när han kämpar mot de hinder han stöter på för att uppnå det han vill. Vad en karaktär önskar sig kommer att vara viktigast för läsaren, och det lär dem något om mänskligheten – oavsett om vi vill det eller inte.

När din tonåring läser kanske hon börjar bry sig om vad huvudpersonen bryr sig om. Är det rättvisa eller hämnd? Är det identitet? Att ta reda på vad karaktärerna vill kan vara nyckeln till att förstå vad din tonåring kanske börjar tycka är viktigt.

3. Hur är romantiken?

Vår syn på kärlek kan formas av de medier vi konsumerar. Från Hollywoods tjejfilmer till Stolthet och fördom – världen är fylld av skildringar av vad människor tror att kärlek är. 

Oftast är det inte alls så som Bibeln berättar för oss om kärlek. Här ligger kanske en av litteraturens största brister, och det är viktigt att du diskuterar med din tonåring hur paret som hon så ivrigt hejar på utvecklar sin relation.

De förväntningar vi har på romantik kommer att formas av det vi läser, så diskutera vad som är korrekt och vad som inte är det. Denna fråga kan snabbt leda till ett samtal om kärlek ur ett rättfärdigt perspektiv.

4. Gjorde karaktärerna det rätta?

Det är inte alltid helt svart eller vitt, men oftast förs karaktärerna till en punkt där de måste fatta beslut om gott och ont. Från att bestämma hur de ska skipa rättvisa mot skurkarna till att helt enkelt fundera över hur de behandlar sin omgivning – hjältar är omgivna av valmöjligheter. 

Och dessa val påverkar dina tonåringar. Allt vi konsumerar bidrar till vår förståelse av världen, inklusive vår förståelse av moral.

Den här frågan får din tonåring att tänka djupare omkring det äventyr han upplever och fråga sig själv vad syftet med berättelsen är.

Att kunna diskutera moraliska beslut i fiktion genom en biblisk lins hjälper föräldrar och tonåringar att komma fram till hur vi kan förhärliga Herren i svåra situationer. 

Även om de flesta tonåringar aldrig kommer att behöva göra samma val som en hjälte i en äventyrsberättelse, kommer de att ställas inför svåra beslut, och den typ av berättelser de läser om kan påverka hur de reagerar.

5. Varför tror du att författaren skrev boken?

Ingen författare skriver utan att ha ett syfte i åtanke. Allt skrivande är övertygande, på någon nivå, och våra världsbilder sipprar in i vårt skrivande lika lätt som blod droppar från ett litet skärsår.

Den här frågan får din tonåring att tänka djupare omkring det äventyr han upplever och fråga sig själv vad syftet med berättelsen är. 

Vad vill författaren att han ska tro på? Vad vill författaren att han ska ta med sig från berättelsen? Om hennes syfte med skrivandet är bristfälligt är chansen stor att också hennes syn på heder, kärlek, rättvisa och världen är bristfällig. Denna typ av författare är kanske inte värd att lära sig av.

Frågor kan öppna upp för samtal om vilka böcker man som kristen tonåring bör läsa.
Den moderna litteraturens labyrint är, precis som med mycket annat, något föräldrar behöver vägleda sina tonåringar i.

6. Är den här boken värd att läsa?

Efter att ha utvärderat dessa frågor om boken kan tonåringen ge sin åsikt om huruvida hon kommer att läsa ut den. Skulle hon rekommendera den till någon annan? Varför eller varför inte?

Ibland kanske föräldern inser att han eller hon måste ingripa. Men den här frågan ger din unga bokslukare chansen att komma till insikt på egen hand och tänka mer noggrant på varje bok hon bestämmer sig för att läsa i framtiden.

Berättelser är ett av de sätt som mänskligheten bäst kan imitera vår Skapare – genom att skapa världar och berättelser som vi kan njuta av och lära oss av. Att uppmuntra våra tonåringar att läsa och njuta av böcker är en bra sak, och jag är tacksam för att mina föräldrar gjorde det åt mig.

Men precis som nästan alla andra delar av livet är den moderna litteraturens labyrint inte något som tonåringar kan navigera i på egen hand. 

Att inleda dessa samtal och dyka djupare ner i innebörden av de berättelser vi älskar är ett sätt för kristna föräldrar att hjälpa sina barn att närma sig en av Guds gåvor på ett bibliskt sätt.

Publicerad med tillstånd av The Gospel Coalition.

Powered by Labrador CMS