Kultur
Familjepolitiken(s) kvinnofällor
På område efter område visar statistik och rapporter på de många negativa konsekvenserna av den svenska familje- och samlevnadspolitiken, där kvinnor och barn är de riktigt stora förlorarna.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Den statliga styrningen inom den svenska familjepolitiken har bidragit till att många kvinnor fjättrats fast i låglöneyrken, höga sjukskrivningstal och ekonomisk utsatthet. Det skriver Ruben Agnarsson i serien om svensk familjepolitik.
Den socialdemokratiska familjepolitiken har klassat barnomsorg och omvårdnad i familjens regi som betydelselös för barnen och förnedrande för den som utför den – i alla fall om utföraren är en kvinna. Denna brist på uppskattning av omvårdnad av egna barn kan vara en orsak till att när kvinnor utför motsvarande arbete i offentlig regi så värderas detta lägre.
Det kan i sin tur ha bidragit till att skapa låglöneyrken inom vård och omsorg, där kvinnor i dag utgör en stor majoritet.
Av Sveriges förskollärare var 96,9 procent kvinnor 2018. Andelen kvinnor totalt sett inom förskolan var 95,5 procent. Lönen för både förskollärare och barnskötare är lägre än medellönen för kvinnor i Sverige.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP