Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

C S Lewis tankeexperimentet lika aktuellt i dag

Vilken nu levande människa kan veta exakt hur livet bortom döden kommer att bli? C S Lewis ville inte göra anspråk på vetskapen om det, och varnade för ett osunt intresse för detsamma. Men hans tankeexperiment i form av romanen Den stora skilsmässan ger fortfarande, 80 år senare, ett viktigt bemötande av en alltför lättsmält teologi.

Kultur · Publicerad 14:00, 21 apr 2023

C S Lewis lade redan i början av 40-talet märke till en dragning hos vissa teologer och präster att göra kyrkans budskap mer lättsmält genom att ta bort det hårda ”antingen eller” – att vi av Gud ställs inför ett absolut val mellan evigt liv och evig död.

Kunde en god och allsmäktig Gud verkligen låta människor gå evigt förlorade? Nog måste vi upplysta 1900-talsmänniskor förstå att denna uppfattning var en frukt av en mer primitiv tid, och att med mer upplysning – och mer tid – skulle vi nå fram till en teologi där helvetet var avskaffat och där alla till slut blir räddade, utan att behöva släppa taget om något man gärna ville behålla?

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10