Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

C S Lewis tankeexperimentet lika aktuellt i dag

Vilken nu levande människa kan veta exakt hur livet bortom döden kommer att bli? C S Lewis ville inte göra anspråk på vetskapen om det, och varnade för ett osunt intresse för detsamma. Men hans tankeexperiment i form av romanen Den stora skilsmässan ger fortfarande, 80 år senare, ett viktigt bemötande av en alltför lättsmält teologi.

Kultur · Publicerad 14:00, 21 apr 2023

C S Lewis lade redan i början av 40-talet märke till en dragning hos vissa teologer och präster att göra kyrkans budskap mer lättsmält genom att ta bort det hårda ”antingen eller” – att vi av Gud ställs inför ett absolut val mellan evigt liv och evig död.

Kunde en god och allsmäktig Gud verkligen låta människor gå evigt förlorade? Nog måste vi upplysta 1900-talsmänniskor förstå att denna uppfattning var en frukt av en mer primitiv tid, och att med mer upplysning – och mer tid – skulle vi nå fram till en teologi där helvetet var avskaffat och där alla till slut blir räddade, utan att behöva släppa taget om något man gärna ville behålla?

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00