Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Athanasius tog sig an stridigheterna inom kyrkan

Efter åratal av svår förföljelse för de kristna i romarriket valde kejsare Konstantin att göra den kristna tron till statsreligion. Men med förföljelsens upphörande flyttades istället striderna in i kyrkan. Athanasius kom under den här tiden att bli en viktig röst för att bevara evangeliets kärna.

Kultur · Publicerad 05:00, 26 apr 2023

Athanasius föddes cirka år 295 e Kr. Det var en tid som präglades av stora förändringar, både kulturellt och religiöst. Från barndomen mindes han de stora förföljelserna mot kristna i början av 300-talet, iscensatta av kejsare Diokletianus.

Han fick även uppleva tiden när kejsare Konstantin avslutade all förföljelse mot de kristna i romarriket och i stället valde att göra den kristna tron till statsreligion (även om vi inte vet hur genuin Konstantins egen omvändelse var). Men med förföljelsens upphörande flyttades i stället striderna in i kyrkan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00