Väckelsekrönika

Vad innebär det att himlen öppnas?

Christer Roshamn
Publicerad Uppdaterad

”När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet. Då öppnades himlen, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom” (Matt 3:16).

Det som händer i Jordans vatten är mycket intressant. Jesus är ordet som blev människa, och allt är skapat genom honom. Bibeln lär oss att när Jesus trädde in i den värld som inte bara hade blivit till genom honom utan också var skapad för honom, lade han sin gudomliga härlighet åt sidan. Han blev en tjänare och var beroende av den helige Ande: ”Han var till i Guds gestalt, men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte, utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik” (Fil2:6–7).

Det är först nu som uppdraget är möjligt, genom att den helige Ande kommer över honom, och också skulle komma att förbli över honom. När Anden kommer över Jesus är det en härlighet som inte tidigare hade varit över hans liv. Innan himlen öppnas över Jesus lever han ett helt vanligt liv, som alla andra judiska män, men givetvis utan synd.

Jesus kan skrifterna och bönelivet måste vara fantastiskt. Mannen har en ljuvlig karaktär för han är unik i förhållande till alla andra människor då han är helt utan synd. Men ännu verkade Jesus inte i kraft. Jesus botar inga sjuka, driver inte ut onda andar och förlåter inte människor för deras synder, utan det är först när den helige Ande kommer över honom som detta sker.

Vad står det? ”I Andens kraft återvände Jesus till Galileen, och ryktet om honom gick ut i hela området” (Luk 4:14). Vad Jesus precis varit med om är att djävulen har frestat honom på alla sätt, men Jesus vann seger över honom på vartenda område och lämnar i stället öknen i kraft.

Den härlighet som kom över Jesus är också den som Anden ger oss. Under 2023 döpte vi i Skogakyrkan i Kungsängen flera som blivit frälsta, och att stå i vattnet och lägga händerna på dem och be om den helige Ande är nog bland det häftigaste vi kan vara med om. Det liv Jesus lever i evangelierna är vad han bjuder in oss att leva som Guds barn. Det innebär att himlen är öppen över oss som är födda av Anden.

När Jesus står där i vattnet är det inte bara en öppen himmel utan det är också Faderns röst som hörs. Och det är ljuvliga ord som talas ut över Jesus: ”Och en röst från himlen sade: ’Han är min älskade Son. I honom har jag min glädje’” (Matt 3:17). Vad som talas ut över Jesus är ett bekräftande av vem han är, och det görs även offentligt så att andra som står där i vattnet måste ha hört rösten.

Sonen är älskad av Fadern, men inte nog med det – Fadern har sin glädje i honom. Det är något Jesus redan visste, eftersom Sonen, Fadern och Anden lever i en gemenskap där de ständigt ger varandra denna kärlek och bekräftelse. Vi ser detta flera gånger under Jesus tid på jorden, hur Fadern bekräftar den identitet som Jesus har som Sonen. 

Hur vi ser på oss själva och vilka vi är får aldrig vara någonting annat än det Fadern säger att vi är.

Denna vers handlar också om vad det innebär att vara frälst, det är också ord över alla Guds söner och döttrar, för det Fadern sade om Jesus gäller oss. Hur vi ser på oss själva och vilka vi är får aldrig vara någonting annat än det Fadern säger att vi är.

Vad skriver Paulus i Romarbrevet 8:14–16? ”Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn. Ni har inte fått slaveriets ande så att ni på nytt måste leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, och i honom ropar vi: ’Abba Far!’ Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.”

Då Jesus gick runt och undervisade människorna om riket genom att förlåta synder, bota sjuka och befria dem från onda andar gav han dem åter värdighet som människor skapade till Guds avbild, för dessa människor var älskade och Fadern hade sin glädje i allt det som Sonen gjorde.

Låt oss be att 2024 blir ett år då många vilsna och sargade runt om i Sverige ska välkomnas ibland oss som följer Jesus.

Powered by Labrador CMS