Krönika

Sanningar som media inte kommer att publicera

Publicerad Uppdaterad

Men alltför ofta är det de frågor som media medvetet gömmer undan som är de viktiga.

Om en jude hade sagt samma sak – och sagt det på Tempelplatsen – skulle det ganska säkert ha skapat global uppmärksamhet i media och fördömts som rasism och extremism. Men när en muslimsk imam, i al-Aqsamoskén på Tempelplatsen, säger att ”palestinierna har ingen historisk rätt till Palestina” är inte agendadrivna mediehus ens intresserade.

Det var den muslimska imamen i al-Aqsamoskén, shejk Issam Amira, som i april kom med det uppseendeväckande uttalandet. Amira hade tidigare arresterats av israelisk polis efter att han hyllat den franske muslimske terroristen som 2020 högg huvudet av läraren Samuel Paty.

Han är även en ledande figur inom den extrema organisationen Hizb ut-Tahrir, som försöker återupprätta kalifatet och införa sharialagar globalt. Vi talar alltså inte om en moderat muslim.

Imamen tillade att ”[palestinierna] har ingen rätt som går tillbaka tvåtusen, tretusen eller fyratusen år”. Han fortsatte: ”Vänner, vår historia är enkel och inte väldigt gammal. Vår historia går tillbaka endast 1 440 år. Innan dessa 1 440 år hade vi inga rättigheter alls. Absolut inga.”

Amir menade att detta att hävda att palestinier var kananéer – som Yassir Arafat gjorde – är detsamma som att förbanna dem. På Youtube­klippet, som har översatts och publicerats av den israeliska organisationen MEMRI, ser man åhörarna sitta stilla och lyssna, ingen protesterar.

Man kan med rätta hävda att 1 440 år är en lång tid, och under rätt omständigheter räcker det för att ha vissa rättigheter till ett landområde. Man kan bara fråga ättlingar till USA:s immigranter – de menar nog att deras 300-åriga period ger dem rättigheter.

Men poängen som Amira är mycket tydlig med är att det finns ett annat folk som har urgamla rättigheter som sträcker sig fyratusen år tillbaka: judarna. Amira menar däremot att Palestina är ett muslimskt land, inte på grund av historiska rättigheter, utan på grund av att det en gång har erövrats av islam.

Och det märkliga är att vårt sekulära västliga samhälle, som vanligtvis föraktar religion (speciellt kristendom och judendom), i detta fall förenar sig med det muslimska argumentet.

Här är mediernas kontroll av den offentliga debatten helt avgörande. Deras mycket medvetna drag att inte lyfta fram vissa frågor och överfokusera på andra skapar den förvrängda bild av verkligheten som de flesta av oss grundar vår ståndpunkt på. Men alltför ofta är det de frågor som media medvetet gömmer undan som är de viktiga.

Naturligtvis är det inte så att om Imam Amiras erkännande varit allmänkunskap så skulle det ha löst konflikten mellan judar och araber. Tvärtom förstärker det konflikten, eftersom Amira presenterar det hela som en religiös konflikt. Poängen är att om inte grundläggande fakta förs fram och respekteras, så kommer den antiisraeliska manipulationen av den allmänna åsikten bara att fortsätta.

Och det kommer definitivt inte leda fram till en lösning.

Tumme upp:
För Israels FN-ambassadör Gilad Erdan, som på Israels minnesdag för fallna soldater vägrade delta i ännu en fördömande debatt i säkerhetsrådet. Han läste i stället upp namnen på senaste årets terroroffer, tände ett ljus och lämnade debatten.

Tumme ned:
För den brittiska tidningen The Guardian, som förra veckan publicerade en antisemitisk teckning i värsta nazistil innehållande flera välkända konspirationsteorier. Först efter en proteststorm drog de tillbaka teckningen.

Powered by Labrador CMS