Krönika

Medan världen applåderar

Publicerad Uppdaterad

Det slutade med att världens nationer applåderade hans budskap – visserligen inte stående ovationer, mer som en artig gest. Men det borde ha slutat med att budskapet från ledaren för det palestinska självstyret (PA), Mahmoud Abbas, via videolänk till FN:s generalförsamling i fredags, hade framförts inför en tom sal.

Och representanterna för världens olika nationer borde ha lämnat rummet i protest.

Det var inte bara det att Abbas anklagade Israel för praktiskt taget varje människorättsbrott han kunde finna i ordboken, såsom etnisk rensning, kolonialism, ockupation, apartheid, massaker, kollektiv bestraffning, rasdiskriminering, stöld av land och blockad, för att nämna några. Det som mer än något annat borde ha fått världens nationer att reagera var då han talade om PA:s läroplan.

Som välkänt är har ett stort antal studier de senaste decennierna avslöjat hur hatisk, antisemitisk, terrorupphöjande och våldsförhärligande PA:s läroplan är. En rad europeiska och andra länder har krävt att detta ska ändras, och man har satt villkor för sin finansiering av materialet.

Men nu stod Abbas med huvudet högt och sade att ”vår läroplan speglar vår berättelse och vår identitet”. Därefter tillade han att han hedrar ”de palestinska fångarna”. Vi pratar då om personer som har mördat eller varit delaktiga i att mörda israeler, inklusive kvinnor och barn. En del av dem är massmördare.

Och världens nationer applåderade!

Mahmoud Abbas befinner sig i en desperat situation. En undersökning förra veckan visade att hans popularitet är lägre än någonsin; de palestinska araberna vill ha bort honom. Hamas, Islamska jihad och andra terrororganisationer har i praktiken tagit över makten i städer som Jenin och delvis Hebron.

Samtidigt är hans karriär och liv troligtvis i slutfasen, och han har ingenting att visa upp. Folket han påstår sig arbeta för är i en svårare situation nu än de var innan Abbas och hans föregångare, Yassir Arafat, tog kontroll över dem. Abbas är desperat.

Denna desperation föranledde honom till att ge Israel ett ultimatum: Ge er i väg från ”vårt land” inom ett år, annars …

Det är på tiden – faktiskt för länge sedan – att tänka om. Världssamfundet behöver byta diskett. Den länge favoriserade tvåstats­lösningen har inte fungerat och kommer inte att fungera. Varje lösning som bygger på den läroplan och identitet som Abbas är så stolt över, dömer de palestinska araberna till mer elände. Det är en identitet som säger ”ingenting är bra nog”.

Möjligen kan Israels utplåning vara bra nog för dem, men det är långt ifrån säkert. Och det kommer inte att ske.

Det finns bra alternativ till tvåstats­lösningen, alternativ som fokuserar på människors behov och inte på hatiska utopier byggda på regelrätta lögner, som de PA:s skolböcker presenterar. Men för att dessa ska kunna frodas, stärkas och få stöd bland de palestinska barnen, måste Abbas, PA och deras ideologiska arv plockas isär och förkastas.

Då måste också världens applåder för Abbas tystna! Dessvärre sänder fredagens applåder signal om mer elände för de palestinska araberna.

Tumme upp

För israeliska högteknologiska megaföretag som under coronapandemin ”har intagit världen” i ännu högre grad än förut. Detta beror på det försprång israeliska företag har genom att de alltid tänker globalt redan från starten; de var digitalt förberedda på en nedstängd värld.

Tumme ner

För FN-tolken som i sin presentation av Mahmoud Abbas (säkert genom ett oskyldigt misstag) kallade honom ”Israels president”. Visserligen är Israels president en galjonsfigur utan större politiskt inflytande, så övergången för Abbas personligen skulle inte ha varit särskilt stor.

Powered by Labrador CMS