Krönika

Gudsnärvarons villkor

Publicerad Uppdaterad

Välsignelse följer lydnad för Guds vilja.

Gud vill renhet och sanning.

Gud vill trovärdighet och generosititet.

”Herre, vem får vara i ditt tält? Vem får bo på ditt heliga berg” (Ps 15:1). Psalmisten Davids bön är en bön många av oss ropar till Gud. Vi är många som är trötta på ord, verksamheter och kraftlöshet. Trötta på förvirring och gråzonsandlighet. 

Vi söker ledare att följa som hör från Gud och som är mer intresserade av att behaga Gud än människor, orädda ledare som lyder Gud mer än både myndigheter och religiösa system. Vem får egentligen vara i Guds närhet, i hans uppenbarelsetält? Vem får ”bo”– det vill säga permanent leva – i den auktoritet som Guds berg ger?

Sann andlig närvaro kommer inte slumpmässigt. Det finns villkor som, likt naturlagar, förlöser Guds välsignelse och gudomliga närvaro. David räknar upp några avgörande förutsättningar. 

”Den som lever rent och handlar rätt och talar sanning av hjärtat” (v 2). Det rena livet är det liv som sker i det fördolda. Gud lurar man inte. Våra fördolda liv kommer till slut att lyfta eller fälla våra offentliga liv. Sanningens Gud kräver sanningens liv och sanningens tal av sina tjänare.

David fortsätter: ”… den som inte förtalar med sin tunga, som inte gör sin nästa illa och inte drar skam över sin granne” (v 3). Vad hjärtat är fullt av talar ju munnen. Ta varning när du möter någon som talar illa med sin tunga. Den som talar illa om andra i din närhet talar illa om dig i din frånvaro. Gud vill att vi visar respekt för vår ”granne” även när han eller hon misslyckats.

David fortsätter med uppräkningen av gudsnärvarons olika villkor. Han skriver: ” … den som föraktar den förkastlige men ärar den som vördar Herren” (v 4a). Detta är provokativt och inte politiskt korrekt med dagens mått mätt. 

Äkta gudsfruktan avskyr ytlighet och orenhet och reagerar starkt när Guds namn dras i vanära. Den som går med Gud jamsar inte med i ringdansen runt kändisskap, ytliga trender och senaste modet. Nej, den som vill ha Guds gillande ärar andra hjältar: mamman som kämpar för sin knarkande son, missionären som bekämpar barnslaveri eller den okände pastorn som ropar till Gud dag och natt.

David fortsätter: ”… som inte bryter sin ed även om det smärtar” (v 4b). För Gud är det viktigt att vi håller det vi lovat. Gud välsignar trofasthet. Här bör vi ha skräddarens visdom: mät två gånger innan du klipper en gång. Var noga med det du lovar. 

Det sista villkoret har med pengar att göra. Få ting har fällt så många andliga ledare som just kärleken till pengar. David skriver:  ”… som inte ockrar med sina pengar eller tar mutor mot den oskyldige” (v 5a). Gud älskar generositet och ekonomisk sundhet. Var noga med hur du sköter dina finanser och vilka motiv som driver dig. Gud, som djupast sett äger allt guld och silver, rannsakar allt vi gör.

Jesus sade: ”Bra, du gode och trogne tjänare! Du var trogen i det lilla, jag ska sätta dig över mycket” (Matt 25:21).

Vad blir då konsekvensen för den som handlar efter alla dessa uppmaningar? David svarar:  ”Den som handlar så ska aldrig någonsin vackla” (Ps 15:5b).

Powered by Labrador CMS