Krönika

Bibelteorin som kollapsar

Publicerad Uppdaterad

”Vi har färsk data – de har en teori som har kollapsat.” Orden kommer från den israeliske arkeologiprofessorn Yosef Garfinkel. Han är särskilt känd för utgrävningarna av Khirbet Qaiyafa för 10–15 år sedan, då han med stor sannolikhet identifierade dessa ruiner med det bibliska Sha’arayim (”khirbet” betyder ”ruin”).

Sha’arayim ligger på en höjd norr om Eladalen och står omnämnd i 1 Samuels­boken 17:52, i samband med kampen mellan David och Goliat. Staden tjänade mest troligt som huvudbas för israeliternas armé under konflikten med filistéerna omkring 1 000 f Kr. Fynden som gjordes där fick stor uppmärksamhet, både för att man fann den kanske äldsta hebreiska inskriptionen som någonsin hittats, och för att man grävde fram en 30 centimeter stor modell av ett tempel, som liknar det Davids son Salomo senare kom att bygga i Jerusalem.

Dessutom kunde man, med hjälp av kol-14-metoden, datera staden exakt till kung Davids tid. Staden existerade bara i runt trettio år innan den raserades och endast delvis återuppbyggdes 1 500 år senare, under bysantinsk tid. Den ger därför en mycket bra insikt i hur livet såg ut i Juda städer på Davids tid.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS