Krönika

Att se religion som något enbart privat ökar inte förståelsen

Publicerad Uppdaterad

När Desmond Tutu gick bort i slutet av 2021 twittrade Sveriges utrikesminister Ann Linde sina kondoleanser och beskrev honom som en ”pragmatisk” ledare. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén svarade: I resten av världen var han en andlig ledare, i Sverige pragmatisk.

Som om Desmond Tutu var bra trots att han var kristen – enligt den svenska versionen – inte tack vare sin kristna tro. Det är inte första gången som ministrar och politiker visar sin okunnighet om religion och trons betydelse. Som om tron bara var något högst privat, som om tro och kultur går att skilja åt.

Från att stat och kyrka historiskt varit tätt sammanflätade har det religiösa kommit att betraktas som något högst individuellt. År 1967 avskaffades kristna morgonsamlingar i skolan, 1969 åkte kristendomsundervisningen ut och blev religionsundervisning. Sedan 1994 ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell, och sedan dess har man rensat ut religiösa inslag från skolan, som i stället har en sekulär norm som utgångspunkt.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS