Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Studenter vill ge Jesus till andra

Världen idag gratulerar Hannah Antblad och Lovisa Lindroos, som tar studenten den 5 juni. Tidigare levde de helt olika liv men nu har de nästan allt gemensamt och till hösten väntar studier på Livets ords bibelskola.

– Jag har alltid längtat efter att ha en kristen vän, säger Hannah.

Jubilar · Publicerad 14:00, 4 jun 2020

Snart tar Lovisa Lindroos och Hannah Antblad studenten efter tre år på samhällsvetenskaplig linje vid LM Engströms gymnasium i Göteborg, en fristående gymnasieskola med kristen profil.

Det blir ett annorlunda studentfirande jämfört med tidigare år. Men till skillnad från de kommunala gymnasieskolorna får åtminstone en anhörig från varje familj vara med och ta emot studenterna när de springer ut, var klass för sig.

Efteråt ska både Hannah och Lovisa möta släkt och vänner utomhus i någon park. Båda väljer att fira alkoholfritt.

– Kräftskivan och studentbalen blev inställda, men vår klass kommer att ha en champagnefrukost på morgonen innan studenten, säger Hannah.

Lovisa har alltid valt att avstå helt från alkohol. Men så har det inte alltid varit för Hannah.

– Jag har festat en hel del och till slut blev det till ett beroende. Jag tyckte att det var kul i början, men förlorade mig själv i det och mådde inte bra.

När Hannah tog emot Jesus för ett år sedan märkte hon att hon inte behövde alkohol. Hon kunde ha roligt ändå.

– Mina gamla kompisar tycker nog det är lite jobbigt att jag inte dricker längre, men jag dömer inte de som gör det, säger hon.

När Hannah och Lovisa började gymnasiet levde de helt olika slags liv och hade ingenting gemensamt.

– Hannah festade och jag gick i kyrkan, men jag tyckte att hon verkade rolig. Hon skrattade mycket och jag bad till Gud att jag skulle bli vän med henne, berättar Lovisa.

Det gick ett år och plötsligt började tjejerna umgås i samma gäng. Lovisa bjöd in Hannah till kyrkan och sa att Jesus älskade henne, något som Hannah inte var särskilt mottaglig för.

– Min familj var kristen, men jag skämdes ganska mycket över det. Jag tyckte inte alls om kristna men ändå har jag alltid längtat efter att ha en kristen vän, förklarar Hannah.

Hennes föräldrar hade bett till Gud i många år att Hannah skulle få en kristen vän.

Ibland följde hon med släktingar till Nyhemskonferensen, men på grund av dåliga erfarenheter tog hon i tonåren avstånd från allt som hade med kristen tro att göra. Hon hade bland annat blivit utsatt för något hon beskriver som negativa ”profetior”.

– Jag var arg på Gud och valde att gå en annan väg än resten av min familj. Jag tänkte att Gud inte älskade mig och att han bara ville det sämsta för mig, säger Hannah.

Men i början av förra sommaren förändrades allt.

Hannah åkte med sin syster till Nyhemsveckan och upplevde för första gången att Gud verkligen talade till henne under mötena.

– Jag kände att jag verkligen ville vara kristen och i den stunden jag valde Jesus hände något inom mig, berättar hon.

Hannah hade blivit inbjuden till Lovisas sommarställe på Koster och när hon kom dit hade hon precis varit på Nyhemsveckan.

– Jag hade bett att Gud skulle ge oss ett övernaturligt möte och blev väldigt förvånad när jag fick veta att Hannah redan blivit kristen. Det var verkligen förberett av Gud och vi bad en frälsningsbön tillsammans, säger Lovisa.

Hannah märker att hon får bönesvar och hon mår så mycket bättre nu än hon gjorde innan hon blev en överlåten kristen.

– Förut var jag var deprimerad och ville sluta skolan. Det har verkligen förändrats nu när jag har något att luta mig mot, säger hon.

Hannah är också glad över att kunna be tillsammans med sin familj och att kunna dela tron med sina släktingar.

I höstas började hon och Lovisa gå ut på gatorna i Göteborg och evangelisera med organisationen Hope for this Nation. Under dessa kvällar har de fått se människor bli både frälsta och helade. En kille följde med dem till kyrkan efteråt och de har fortfarande kontakt med honom.

– En man blev helad i sitt knä. Han haltade när vi först såg honom, men efter att vi hade bett för honom gick han normalt. Vi fick ett kunskapens ord om det innan vi gick ut, berättar Lovisa.

Under håltimmar i skolan har de gått ut och evangeliserat själva flera gånger. Ibland har de bjudit på fika och de märker att människor blir glada.

– Jag stöter också på många när jag är ute och går med hunden. Det är viktigt att bara finnas där för människor. Folk behöver sociala kontakter, särskilt nu när alla är så instängda, konstaterar Hannah.

En gång i veckan möts den kristna skolgruppen på LM Engströms gymnasium.

– Det är verkligen glädje rakt in i vardagen att träffa andra kristna mitt i veckan, menar Lovisa.

Under de senaste veckorna har dessa möten varit online, liksom all undervisning på skolan. Lovisa tycker det har varit tråkigt att inte få träffa sina klasskompisar och att inte kunna gå till kyrkan som vanligt. I sommar blir det inte heller som det brukar.

– Hela min sommar består vanligtvis av läger och konferenser, som Nyhem, Hillsong Summercamp och Europakonferensen. I år skulle jag även ha åkt på Eurotour, en missionsresa för ungdomar, men den har också blivit inställd, säger hon.

Hannah hade tänkt åka på både Nyhemsveckan och Oaskonferensen, men även de är inställda.

Sommarjobb blir det i alla fall, på ICA för Lovisa och på äldreboende för Hannah. De ser också fram emot hösten, då de ska börja på Livets ords bibelskola och dela lägenhet i Uppsala.

– Nu har vi allt gemensamt. Vi har blivit riktiga bönevänner och lovsjunger också tillsammans, säger Lovisa.

Min familj var kristen, men jag skämdes ganska mycket över det. Jag tyckte inte alls om kristna men ändå har jag alltid längtat efter att ha en kristen vän.
Nu har vi allt gemensamt. Vi har blivit riktiga bönevänner och lovsjunger också tillsammans.

Det är frukten som bör styra vilka träd vi bör vattna med våra bidrag.

Ledarkrönika Alla gagnas av goda resultat. Ett sunt och stabilt företag som lyckas med sin verksamhet och som... torsdag 17/9 00:00

500 par strumpor till minne av aborterade barn

Göteborg. På söndag genomför organisationen Livsval en stående manifestation i Göteborg, med 500 par... torsdag 17/9 12:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom... torsdag 17/9 00:10
E-tidning
Senaste magasinen

Ingenting kunde stoppa ungdomarnas lovsångsfest

Ung. “Vi vill ge dig ära, ära ...”, hördes på långa vägar från den välfyllda Torpladan, sensommaren...