På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Våldet som smärtar allra mest

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 28 apr 2021

Våldet och terrorn i Jerusalem den senaste veckan började med den så kallade ”Tiktok-intifadan”, där arabiska ungdomar sprider filmer på när de misshandlar och förnedrar ultraortodoxa judar. Samtidigt genomförde arabiska ungdomar våldsamma demonstrationer mot polisen efter att polisen spärrat av trapporna vid Damaskusporten.

Spänningen intensifierades kraftigt när en video av ett brutalt angrepp på en rabbin i Jaffa visades på nyheterna.

Detta följdes av gatustrider i Jerusalems centrum, där judiska och arabiska ungdomar gick lös på varandra. Här verkar judiska ungdomar ha haft en mycket aktiv roll, där man har sökt upp arabiska ungdomar för att ”hämnas” Tiktok-angreppen, särskilt angreppet på rabbinen.

Klimax nåddes på torsdagen, samtidigt som en högerextrem judisk organisation, Lehava, höll en demonstration präglad av rasistiska slagord. Denna ledde till stark konfrontation med de stora polisstyrkorna. Samtidigt undkom nätt och jämnt en jude som rastade sin hund i östra Jerusalem från att bli lynchad av en arabisk mobb. Om inte polisen hade upptäckt det hela kunde det snabbt ha slutat med en genomförd lynchning.

Låt det vara glasklart: araberna är ansvariga för våldet och terrorn som har rasat i Jerusalem den senaste veckan. Detta behöver sägas och upprepas eftersom det inte framkommer i våra medier.

Araber startade, uppmuntrar och driver på våldet. Och den terror som ofta följer har inga gränser; ondskan är så stor att en mobb kan slå och sparka ihjäl en tillfälligt förbipasserande. Det faktum att detta uppmuntras och ses som heroiskt av palestinsk-arabiska politiska ledare gör det otroligt svårt att bekämpa.

Det blir inte lättare när en hycklande västlig media ”förklarar” och delvis rättfärdiggör terrorn genom att hänvisa till ”ockupationen”. Tusentals israeler är i dag döda delvis på grund av den legitimitet som ges till arabisk terror under ursäkten ”kamp för palestiniernas rättvisa”.

Likväl, för en person som stöder Israel fullt ut och beundrar vad det judiska folket har lyckats uppnå, smärtar våldet och rasismen från den lilla högerextrema gruppen av judiska ungdomar ändå mer. Detta är oacceptabelt och ska fördömas!

Däremot har dylika fenomen ingen chans att sprida sig bland judar. Potentialen för judisk terror finns, eftersom extremister kan dyka upp i alla grupper, men det är osannolikt att det blir mer än enskilda händelser. Det finns nämligen ingen acceptans för sådant i samhället, ingen sådan tradition i judisk historia.

Tvärtom har världen fått idealet om varje människolivs absoluta värde just från de judiska skrifterna. Man finner därför ingen israel som försvarar rasism och våld – och som samtidigt accepteras av folket.

Jerusalem upplever en tuff period – igen. Våldet och terrorn kan sluta när som helst. Allt beror på araberna! Från denna synvinkel har ingenting förändrats sedan Israels tidigare premiärminister Golda Meirs berömda ord: ”Om araberna lägger ner sina vapen är det slut på kriget.”

Meir tillade emellertid: ”Om israelerna lägger ner sina [vapen] är det slut med Israel.”

Tumme upp

För Yaela i israeliska Kissufim, en kilometer från Khan Yunis i Gaza, som genom åren tragiskt nog har lärt sig skilja mellan ljuden av explosioner från granatkastare, raketer, artillerigranater och flygangrepp – samt ungefär var dessa landar – men ändå fortsätter bo kvar.

Tumme ner

För PA och Hamas, som utnyttjar oroligheterna i Jerusalem för att främja sina politiska agendor: fördröja respektive genomföra valet i PA. Förstörda människoliv, arabiska såväl som judiska, är tydligen ett lågt pris att betala.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier