Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Vad hindrar fred mellan Israel och Libanon?

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 7 okt 2020

Förra veckan talade Benjamin Netanyahu till FN:s generalförsamling och världen i övrigt, om än på video från Jerusalem, och lämnade detaljerad information om några av terrororganisationen Hizbollahs vapenlager i Beirut.

Avslöjandet skapade starka reaktioner i Libanon, som redan 2018 hade varnats av Netanyahu att Hizbollah använde Beiruts hamn som vapenlager. Explosionen där den 4 augusti i år gjorde att många libaneser började tro på honom. Det hjälpte inte mycket att Hizbollah, två timmar efter Netanyahus tal förra veckan, tog med journalister till en av de platser Netanyahu hade pekat ut och visade att den var tom.

De två andra då? Sociala medier fylldes av uttalanden som visade att libaneserna trodde mer på Netanyahu än Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Libanon befinner sig redan i en otroligt svår situation. Nationen befinner sig på gränsen till sammanbrott, den nationella ekonomin är i ruiner, korruptionen blomstrar, elen ransoneras, folk är arbetslösa och pengalösa och lever ur hand i mun. De som har möjlighet lämnar landet. Missnöjet med den politiska ledningen är enormt, och Hizbollah utses med rätta till en av huvudsyndarna.

Om inte Libanon lyckas med en genomgående reform ser revolutionen ut att vara precis runt hörnet. Detta kan i värsta fall leda till en upplösning av Libanon sådant vi känner till det, med fragmentering, regionala militära grupper och inbördeskrig. Libanon kan komma att genomleva detsamma som Syrien. Måtte det aldrig ske!

Det finns många orsaker till att det har blivit på detta sätt, men en huvudorsak är Hizbollah. Denna Iranstödda shiamuslimska terrororganisation har tagit kontroll över landet och använder det för att främja Irans intressen. Hizbollah är den starkaste militära styrkan i landet och har också blivit den starkaste politiska makten; politiska hot (läs personer) elimineras helt enkelt.

De använder landets finanser till att utrusta sin enorma armé och vapenlager – organisationen har fler raketer och missiler än vilket Nato-land som helst, förutom USA.

Hizbollah använder Israel för att rättfärdiga sin existens, kostnaderna för sin enorma armé och sina vapenlager. De behöver beskydda Libanon mot israelisk aggression, påstår Nasrallah. Detta är självklart ett meningslöst påstående som vi inte behöver bruka tid på att motbevisa.

Men det libanesiska folket är trött på att vara en bricka i Irans och Hizbollahs maktspel. Folket har inget inbyggt hat mot Israel. Libanon har varit ett öppet samhälle, så den antiisraeliska indoktrineringen sitter inte särskilt djupt. Därför fick artikeln av journalisten Nadim Koitech, där han förordar fred med Israel, stor spridning. Libaneser i stort har inget emot detta.

Man förstår också vilken enorm potential en sådan fred kan ha för landets utveckling.

Men för att det ska ske måste världssamfundet börja behandla terrorister som just det. Hizbollah måste isoleras och bekämpas med alla ekonomiska och politiska medel. Samma sak gäller deras sponsor, Iran. Så länge Hizbollah håller i ratten kommer libaneserna aldrig att kunna leva normala liv.

Tumme upp

För USA som kräver att Sudan ingår fredsavtal med Israel för att de ska ta bort Khartoum från terrorlistan och upphäva sanktioner mot dem. Smart bruk av politiska påtryckningar.

Tumme ner

För USA för samma sak som ovan. Med den starka antiisraeliska hållningen bland Sudans befolkning kommer ett avtal med ledarna inte att leda till sann fred – såvida det inte sker en djupgående förändring av hur Israel presenteras i samhället i övrigt.

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier