Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Nej, B’Tselem – detta är inte apartheid

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 27 jan 2021

Det finns ett närapå obegränsat antal organisationer, intressegrupper och statliga aktörer som påstår sig kämpa för ”den palestinska saken”. Många av dem använder beteckningen ”människorättsorganisation”, något som självklart vinner gehör. Vi är alla för att de mänskliga rättigheterna upprätthålls!

I praktiken är det tyvärr så att ett stort antal av dessa aktörer inte verkar vara speciellt intresserade av de palestinska arabernas väl och ve – de är snarare mer upptagna med att svärta ner Israel. Orsaken till det är oftast ideologisk, men en annan faktor är nästan lika viktig: pengar. Många av dessa organisationer förlorar givare om de inte regelbundet producerar material som beskriver hur moraliskt korrupt den judiska staten är.

Den israeliska organisationen B’Tselem är en sådan organisation. Den 12 januari i år utkom B’Tselem med en rapport med titeln ”Detta är apartheid”. Där hävdas att alla araber som bor i det erkända Israel, plus Judéen och Samarien, samt Gazabor står under en israeliskproducerad apartheidregim.

Man menar sig lägga fram bevis på att denna regim styrs av en överordnad princip: att framhålla ett folks överlägsenhet (det judiska) över ett annat (det arabiska). I praktiken är det ändå så att det B’Tselem beskriver som apartheid är så långt ifrån det som hände i Sydafrika som natt är från dag.

Organisationen bortser från de israeliska arabernas medborgarskap och rättigheter; de bortser från det faktum att det finns ett palestinskt självstyre (PA) med ansvar för de palestinska araberna; de bortser från hatpropagandan och terrorismen som kommer från PA och från Gaza; och de ignorerar fullständigt att den grundläggande principen – om en ras överhöghet – är fullständigt frånvarande i konflikten.

Men två tredjedelar av B’Tselems budget består av gåvor från bland annat Sverige, Norge och EU-länder. 2003 sade organisationens dåvarande ledare Jessica Montell att ”på grund av den känslomässiga aspekten är ordet ’apartheid’ effektivt när man ska mobilisera folk”. Det är här slaget står: uppmärksamhet och mobilisering av folk leder till donationer.

Man kan tänka sig att B’Tselem i sin ringa begynnelse 1989 var uppriktigt bekymrade över de palestinska arabernas rättigheter, något den tidigare Knesset­ledamoten Yossi Sarids aktiva roll på den tiden skulle förorda. Men något har hänt.

Enligt hemsidan Elder of Zion, är B’Tselem i dag inte aktiva i det israeliska Knesset, och inte heller i Genève, där FN:s människorättsorganisation håller till. De finns på sociala medier och i traditionella medier, men huvudsakligen på engelska. Deras mål är inte konstruktiv intern kritik som kan leda till verkliga förändringar.

Målet verkar nu vara att överleva – och för det behöver de producera sensationspräglat material.

Om våra politiker är genuint intresserade av att hjälpa de palestinska araberna kommer detta inte att ske baserat på sensationspräglade B’Tselem-rapporter som leder till grundlösa fördömanden av Israel. Men sund, faktabaserad och konstruktiv kritik skulle israeliska politiker ta på största allvar.

Våra politiker bör därför överväga noggrant till vem de ger våra skattepengar.

Tumme upp

För B’Tselems namn. Det kommer från 1 Mos 1:27, där Gud skapade människan ”till sin avbild”. B’Tselem framhåller med detta principen om alla människors lika värde. Men, B’Tselem: Gud är också sanningens Gud.

Tumme ner

För online-antisemitism, som har ökat kraftigt under pandemin. I dag säger nio av tio amerikanska judar att antisemitismen i USA är ett problem – och att man fruktar en upptrappning av våld när pandemin är över.

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier