Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

När Tora-studier upprätthåller världen

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 21 okt 2020

Israel är inne på sin andra nationella nedstängning och förhoppningsvis på väg att få kontroll över corona­viruset. Den grupp som, generellt, har haft svårast för att acceptera begränsningarna, och därför sett den största spridningen, är de ultraortodoxa judarna. Varför är det så? En huvudorsak ligger i judarnas turbulenta historia.

När templet i Jerusalem förstördes år 70 e Kr ledde det till förändringar i det judiska samhället och deras gudsdyrkan. Under de följande århundradena blev principen om ”limud Tora” (att studera Toran och de andra skrifterna som kom till, särskilt Talmud) totalt dominerande. Den lärde juden, rabbinen, blev den stora förebilden, och rabbinernas auktoritet blev enorm – något den fram till denna dag fortfarande är i den ultraortodoxa miljön.

I olika tider och på olika platser har judarna levt under icke-judiska härskare som stängt deras yeshivor och synagogor och krävt att de skulle sluta studera sina skrifter och be sina böner. Många vägrade och fick betala med sina liv. Deras förföljare letade ofta upp de judiska skrifterna och brände dem på offentliga bål. De ultraortodoxa judarna är med rätta stolta över att limud Tora trots allt detta fortfarande är deras ideal.

I dag är det den judiska staten som nekar dem att samlas i sina synagogor och yeshivor, och det har några av dem svårt att acceptera.

Ultraortodox rabbinsk judendom är i dag indelad i två huvudgrupper: litauiska och chassidiska judar, vilka i sin tur är indelade i ett stort antal undergrupper, alla med sina ledande rabbinska auktoriteter. Just nu är det först och främst de chassidiska judarna som visar liten förståelse för corona­reglerna.

I den ultraortodoxa miljön har man normalt sett inte smarttelefoner, internet eller tv, och man lever i sina relativt isolerade stadsdelar. Det sätt på vilket man får information är genom väggar fulla av paskvilis (plakat), sms samt på sina yeshivor. Man lever alltså i en värld utan särskilt mycket corona­rapporter eller corona­medvetenhet.

När någon av deras ledande rabbiner samtidigt tonar ner hotet från corona­viruset och står fast vid den länge accepterade principen att ”utan Torastudier faller världen samman”, har man blivit fostrad att följa rabbinernas exempel.

Coronakrisen kommer samtidigt som en annan stor utmaning möter den ultraortodoxa miljön: avfallet bland de unga. Många som har vuxit upp i denna miljö tittar allt oftare utanför de mentala murarna som omger den, och det leder till frågor som man inte får ställa inåt. I dag finns det stödgrupper i hela Israel för unga ultraortodoxa judar som har lämnat miljön.

Rabbinerna ser sina skolor för olika åldrar som ett helt nödvändigt ramverk för att minimera detta fenomen.

Många ultraortodoxa ser detta som en kamp för sin existens. Då finns det inte mycket rum för kompromiss. Men majoriteten av den ultraortodoxa miljön har ändå insett att i den här situationen väger en annan religiös princip tyngre än limud Tora: den heter pikuach nefesh, och kan bäst översättas med ”att rädda liv”.

Men då måste man först acceptera att liv är i fara.

Tumme upp

För Israel och Förenade arabemiraten, som nu upprättar 28 flighter per vecka mellan de två länderna, förutom ett obegränsat antal lastflyg. Det visar på utveckling av sunda relationer.

Tumme ner

För de norska biskoparna som uttalade sig att kristen sionism är ”teologiskt och människorättsligt ohållbart”. Om de verkligen brydde sig om de palestinska arabernas mänskliga rättigheter skulle de ha satt strålkastarna på det palestinska självstyret.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00
E-tidning
Senaste magasinen