Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

När judar kastar sten, vaknar media

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 24 nov 2021

Vi har säkert alla sett rapporter i media de senaste veckorna där man visar judiska bosättare som kastar sten på araber som skördar oliver i Judéen och Samarien. Låt mig säga tydligt och utan missförstånd: Dessa angrepp är förkastliga och måste fördömas, inte minst av kristna som vill leva efter biblisk moral.

Däremot går det inte att acceptera att de här rapporterna ger en sann bild av vad som händer. Ytterst sett är dessa händelser en liten pusselbit i den stora kamp som pågår beträffande Judéens och Samariens framtid. Frågan det gäller är: Kommer det fortfarande att finnas judar i detta historiska judiska kärnland? Araber kommer att finnas – ingen försöker avlägsna dem. Men att avlägsna judarna är något det arbetas intensivt för i städer som Ramallah, Teheran, Bryssel, New York, Stockholm och Oslo.

Palestinska självstyret (PA) har de senaste åren arbetat målinriktat med att skapa ett eget register över lantegendomarna i Judéen och Samarien. Detta är en intern arabisk registrering där judiska krav inte räknas in. Man ignorerar även fullständigt Osloavtalet som säger att Israel har ansvar för markrättigheterna i 60 procent av Judéen och Samarien (område C).

PA:s illegala registrering betalas av EU och FN. När västliga journalister påstår att arabiska bönder angrips ”på egen mark” hänvisar de som regel till PA:s register som kan vara korrekt, men i många fall är falskt och ofta är ägarskapet oklart.

Men varken EU, FN eller de 15 medlemmarna av den så kallade ”givargruppen” (för PA) som samlades i Oslo förra veckan tvivlar på att hela Judéen och Samarien är ”palestinskt”. Norges utrikesminister, Anniken Huitfeldt, som ledde konferensen menade att en huvudorsak till PA:s dåliga ekonomi var att ”ockupationen” förvägrade araberna tillgång ”till deras land och deras resurser.”

Registreringen av landområdena är avsedd att underminera det judiska juridiska argumentet för en närvaro i Judéen och Samarien. Rapporterna om bosättarvåldet i våra medier däremot har för avsikt att underminera det moraliska argumentet. Men även om rapporterna kan vara delvis korrekta angående ett specifikt tillfälle, ljuger de om den stora bilden. Dagligen utförs det tiotals terrorangrepp mot judar i Judéen och Samarien: inklusive stenkastning och brandbomber och ibland knivhuggning och beskjutning. Men i våra medier betonas de extremt få tillfällen där judar kastar sten. Det är som bekant inte araberna som bor bakom höga stängsel och åker i bepansrade bussar – araberna är inte hotade.

Med tanke på att världssamfundet redan har bestämt att Judéens och Samariens framtid är arabisk, har den politiska ledningen i Israel troligtvis inget annat val än att vidta radikala åtgärder för att säkra en judisk närvaro där om man anser att detta är en nationell prioritet. Och detta är något israelerna måste avgöra själva. En omfattande byggnation i bosättningarna och godkännande av de bosättningar som för närvarande inte har dylikt godkännande är i så fall nödvändig. Fördömelsen från omvärlden lär komma – men det gör den oavsett.

Tumme upp

För Justin Bieber, Miss Sydafrika Lalela Mswane och andra artister som vägrar ge efter för den hycklande politiska korrektheten som vill bojkotta Israel – de har båda sagt att det kommer ändå.

Tumme ner

För extrema krafter på den israeliska vänstersidan som organiserar busslaster med demonstranter som tillsammans med palestinska araber provocerar fram konfrontationer med soldater och bosättare – och därefter generöst förser västlig media med sitt utstuderade bildmaterial.

Rödgröna i Stockholm strök ordet antisemitism i budget

Politik. Det rödgröna styret i Stockholm har tagit över en skrivning i budgeten om arbetet mot rasism och... onsdag 7/12 15:00

Efter kritiken: Regeringen lovar stöd till hågkomst av Förintelsen

Antisemitism. Nyligen kom uppgifter om att regeringen slopar stödet till Svenska kommittén mot antisemitism... onsdag 7/12 14:50