Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Mannen som pro-palestinska krafter försöker dölja

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 3 mar 2021

Förra veckan firades purim i Israel, till minne av då judarna räddades från det folkmord som den persiske kungens rådgivare, Haman, planerat (se Esters bok). Även om flera artiklar fokuserar på parallellen till dagens Iran väljer jag här att fokusera på en annan ”Haman-historia”.

På samma sätt som när alla under purim bär mask och ingen är den de utger sig för – utan allt är ”nahafoch hu” (”allt är upp och ner”) – existerar en annan vedertagen uppfattning som också den är allt annat än vad den utger sig för att vara. De palestinska araberna har hela tiden hävdat att de är oskyldiga i historiens värsta försök att utrota judarna, Förintelsen. De har framställt sig som offret, som fick betala priset för européernas dåliga samvete: upprättandet av staten Israel.

En ny bok av Edi Cohen framhäver och förstärker nu vad som tidigare har varit känt, men under lång tid knappt har nämnts: att de palestinska arabernas ledare under 30 år, Haj Amin al-Husseini – som också grundade ideologin, argumenten och den metod som de senare ledarna Yassir Arafat och Mahmoud Abbas har följt – var extremt aktiv när det gäller mordet på judarna under Förintelsen.

Cohens bok baseras på Husseinis personliga arkiv, mer än två lådor med dokument, och beskriver i detalj muftins täta samarbete med både det fascistiska Italien och det nazistiska Tyskland. Som resultat av hans personliga ingripande skickades tusentals judiska barn till gaskamrarna i stället för till frihet, och hans intensiva antisemitiska radiopropaganda från Berlin förberedde marken i arabländerna för ”den slutliga lösningen” i Mellanöstern.

Denna skulle äga rum i Dotandalen utanför Jenin, där gaskamrarna skulle byggas. Man kan med stor sannolikhet hävda att britternas seger vid el-Alamein 1942 räddade Mellanösterns judar.

Haj Amin al-Husseini nämns sällan av de palestinska araberna själva, eller av deras försvarare och stöttepelare i väst. Han förstör den idealbild man har arbetat så hårt för att bygga upp, där de palestinska araberna är offer för europeisk-stöttad ”sionistisk kolonisering”. Den kände forskaren i antisemitism Robert Wistrich har sagt: ”Skulle jag nämna honom [Haj Amin al-Husseini] i en akademisk debatt, skulle nog många skruva på sig i stolen.”

Trots detta grundade alltså Yassir Arafat sitt Fatahparti och PLO på muftins ideal. Det utbredda användandet av antisemitisk propaganda, bruket av terror och glorifieringen av denna, kollaboration med likasinnade världen runt, angreppen på judar utanför Israel, utnyttjandet av islam för att motivera massorna, lögnen om att judarna försöker förstöra al-Aqsamoskén, mord på politiska motståndare – allt är hämtat från muftins lärobok.

Den som påstår att det palestinska självstyret har tagit avstånd från dessa metoder mister sin trovärdighet. Muftins arv lever vidare.

Detta betyder naturligtvis inte att varje enskild palestinsk arab står för samma sak som muftin, eller att de inte individuellt kan ha legitima krav. Men eftersom många i dag intar en propalestinsk ståndpunkt baserad på en felaktig framställning är det viktigt att hela bilden kommer fram.

Och då är det inte alltid som det ser ut att vara – upp kan vara ner.

Tumme upp

För minnet över doktor Manfred Gerstenfeld, som dog i Jerusalem i torsdags, 84 år gammal. Med moralisk klarhet och skärpa avslöjade han omfattningen av antisemitismen i Europa i vår tid.

Tumme ner

För den iranska mullaregimen, som inte skyr några medel och inte verkar ha någon moralisk standard, utan skjuter raketer mot ett civilt israeliskt fartyg. Och tumme ner för Europa som vägrar låta detta få konsekvenser för Iran.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier