Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 25 nov 2020

I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på Instagram tagen i Dubai. Där porträtterades han tillsammans med Israels för närvarande mest populäre sångare, Omer Adam.

Det dröjde bara några timmar innan ”hela Egypten” var på benen och krävde att Ramadans sånger och konserter skulle bannlysas, och man krävde att han inte skulle få inresetillstånd till Egypten igen. En representant från president Abdel Fattah al-Sisis kontor sade att ”om denna bild är äkta, är Ramadan skyldig oss en förklaring”.

Denna artikel kunde ha fortsatt på följande vis: Även i Israel skapade bilden starka reaktioner. Butiksägare och privatpersoner brände Omer Adam-plakat under stora protester, och alla mediekanaler bannlyste hans sånger.

Men självklart fortsätter inte artikeln så – och det skulle chocka alla om det hade hänt.

Tvärtom, i Israel lade utrikesministeriet ut bilden med texten: ”Konst och musik för oss alltid närmare varandra.” Under det mottot har flera städer i Israel uppkallat gator efter den egyptiske sångerskan Umm Kulthum (död 1975) – som var extremt anti-israelisk. Men israelerna värdesätter hennes enorma musikaliska talang och har lyckats skilja detta från hennes politiska engagemang.

Vad händer då i Egypten? Israel har haft så kallad fred med Egypten i 42 år, men fortfarande är ”normalisering” det värsta skällsord en egyptier kan tänka sig i förhållande till Israel.

Och det är inte att undra på när man på egyptiska statliga kanaler visar dramaserier som presenterar Sion vises protokoll som sanning; när man ständigt främjar den medeltida legenden om judar som dödar icke-judiska barn och använder deras blod i det osyrade påskbrödet, och när egyptiska parlamentsledamöter ber föräldrar i det palestinska självstyret att inpränta i sina barn att ”den sionistiska enheten kommer till slut att försvinna”.

Några menar att egyptierna är mer fientliga mot Israel än man är i Förenade arabemiraten (UAE), eftersom Kairo har en historia av direkt konfrontation med Israel. Kanske, men jämförelsen bör inte göras mellan Egypten och UAE, utan mellan Egypten och Israel. Varför har man en annan hållning i Israel?

Vi är naturligtvis glada för att israelerna har denna positiva inställning, men samtidigt gör det att vi tar arabiskt hat mot Israel och judisk öppenhet mot araberna för givet. Och det fördunklar den verkliga situationen. Verkligheten är att i Egypten, liksom i de flesta andra arabländer, matar man sig med hat och konflikt – i Israel söker man öppningar för fred.

Det ser ut som om Joe Biden flyttar in i Vita huset och han kommer garanterat att ha en plan för Mellanöstern. Men om han ska ha någon som helst möjlighet att läka förhållandena måste han först ställa rätt diagnos. De senaste hundra åren, efter San Remo-avtalet 1920, har det internationella samfundet genomgående feldiagnostiserat konflikten.

Det duger inte att ”kurera” Israel när det är arabländerna som har hälsoproblem. Om någon uppför sig sjukligt och inhumant är det bevisligen inte Israel.

Tumme upp

För stormarknaderna i Dubai, som stolt visar upp sin Israel-importerade frukt tillsammans med mängder av israeliska flaggor. Se och lär, BDS-supportrar!

Tumme ner

För hemmakontor för nystartade företag. En israelisk studie visare att det hämmar kreativitet, minimerar resultat, försvårar byggande av en företagskultur och skadar känslan av ägarskap och delaktighet.

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier