Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Israel mästare på att avväpna interna konflikter

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 17 jun 2020

Det är nog enklast att börja med slutsatsen: Spänningen mellan judar och araber i Israel är otroligt mångfasetterad och komplicerad. Israel lyckas inte alltid hantera alla situationer bra, men ingen kan påstå att de inte gör ett heroiskt försök att tillvarata allas intressen.

Det är flera händelser de senaste dagarna och veckorna som leder till ovanstående slutsats. Vi kan börja i Jaffa. Denna blandade judisk-arabiska stadsdel har sett stora upplopp de senaste veckorna. Orsaken är att Tel Avivs kommun har valt att bygga ett center för hemlösa på något som för mer än hundra år sedan var en muslimsk gravplats – och en bysantinsk, romersk och hellenistisk gravplats innan dess.

Den beryktade stormuftin av Jerusalem, Haj Amin al Husseini, avlägsnade de flesta skelettdelarna och gjorde om platsen till fotbollsplan för 80 år sedan. Därefter byggde de muslimska osmanerna ett hem för hemlösa på platsen. Men efter att kommunen rev byggnaden för att bygga ett modernt sådant hem, gjorde muslimerna uppror och hävdade att platsen var helig, en muslimsk gravplats.

Stora våldsamma demonstrationer, påtända bilar och papperskorgar, stenkastning och brandbomber mot polisen blev resultatet. Ärendet togs till domstol, men där menade man att muslimerna själva hade avlägsnat gravplats-statusen för 80 år sedan.

I Hebron hindrade en israelisk soldat ett gäng religiösa judar från att klå upp en arab, då han resolut gick in i stridslinjen och bröt upp slagsmålet förra veckan. Det ser ut som om saken hade en förhistoria, där araben tidigare har misshandlat judar, men soldaten gjorde hur som helst det rätta och har lyfts fram som en förebild.

Samtidigt har sökarljuset återigen satts på det utbredda våld mot kvinnor som finns i den arabiska miljön, och särskilt bland beduiner. Inte sällan leder detta till mord – och därefter till hämndmord och våldsamma konflikter mellan olika klaner. De israeliska myndigheterna försöker upprätthålla lagen samtidigt som de visar respekt för kulturskillnader som är legitima.

Men det är en fin balansgång, och det finns massor av vapen bland beduinerna; myndigheterna träder varsamt.

Listan skulle kunna göras oändligt mycket längre och beröra ett stort antal olika områden. Poängen är att varje situation, alla konfliktområden, används av muslimska fundamentalistiska krafter eller ”nationalistiska palestinska” krafter för att skada Israel eller misskreditera nationen.

Det är därför inget mindre än imponerande att se den tålmodighet och kreativitet som israeliska myndigheter och enskilda israeler använder för att avväpna potentiella konflikter på daglig basis. Tyvärr leder all spänning också till att det kokar över för vissa ibland, och det är självklart detta media hänger upp sig på.

Men att se hur Israel använder sin demokrati – ett högljutt medieklimat, aktiva domstolar, dynamisk lagstiftning, ett pluralistiskt skolsystem, säkerhetsstyrkor med tolerans och respekt trots sin stora makt – kan ge varje israel anledning att känna stolthet över sin nation.

Tumme upp

För Israels sefardiska chefsrabbin, Yitzhak Yosef, som i motsats till andra ledande rabbiner bestämt att det är tillåtet för en religiös jude att få temperaturen mätt med en digital termometer på sabbaten, vilket krävs vid ankomst till sjukhus.

Tumme ner

För tidigare premiärminister Ehud Olmert, som tar varje tillfälle i akt att underminera den sittande regeringen. I en intervju med en saudiarabisk tidning påstår han att Israel inte behöver Jordandalen för att försvara sig. I princip alla säkerhetsexperter i Israel påstår det motsatta.

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier