Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Israel mästare på att avväpna interna konflikter

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 17 jun 2020

Det är nog enklast att börja med slutsatsen: Spänningen mellan judar och araber i Israel är otroligt mångfasetterad och komplicerad. Israel lyckas inte alltid hantera alla situationer bra, men ingen kan påstå att de inte gör ett heroiskt försök att tillvarata allas intressen.

Det är flera händelser de senaste dagarna och veckorna som leder till ovanstående slutsats. Vi kan börja i Jaffa. Denna blandade judisk-arabiska stadsdel har sett stora upplopp de senaste veckorna. Orsaken är att Tel Avivs kommun har valt att bygga ett center för hemlösa på något som för mer än hundra år sedan var en muslimsk gravplats – och en bysantinsk, romersk och hellenistisk gravplats innan dess.

Den beryktade stormuftin av Jerusalem, Haj Amin al Husseini, avlägsnade de flesta skelettdelarna och gjorde om platsen till fotbollsplan för 80 år sedan. Därefter byggde de muslimska osmanerna ett hem för hemlösa på platsen. Men efter att kommunen rev byggnaden för att bygga ett modernt sådant hem, gjorde muslimerna uppror och hävdade att platsen var helig, en muslimsk gravplats.

Stora våldsamma demonstrationer, påtända bilar och papperskorgar, stenkastning och brandbomber mot polisen blev resultatet. Ärendet togs till domstol, men där menade man att muslimerna själva hade avlägsnat gravplats-statusen för 80 år sedan.

I Hebron hindrade en israelisk soldat ett gäng religiösa judar från att klå upp en arab, då han resolut gick in i stridslinjen och bröt upp slagsmålet förra veckan. Det ser ut som om saken hade en förhistoria, där araben tidigare har misshandlat judar, men soldaten gjorde hur som helst det rätta och har lyfts fram som en förebild.

Samtidigt har sökarljuset återigen satts på det utbredda våld mot kvinnor som finns i den arabiska miljön, och särskilt bland beduiner. Inte sällan leder detta till mord – och därefter till hämndmord och våldsamma konflikter mellan olika klaner. De israeliska myndigheterna försöker upprätthålla lagen samtidigt som de visar respekt för kulturskillnader som är legitima.

Men det är en fin balansgång, och det finns massor av vapen bland beduinerna; myndigheterna träder varsamt.

Listan skulle kunna göras oändligt mycket längre och beröra ett stort antal olika områden. Poängen är att varje situation, alla konfliktområden, används av muslimska fundamentalistiska krafter eller ”nationalistiska palestinska” krafter för att skada Israel eller misskreditera nationen.

Det är därför inget mindre än imponerande att se den tålmodighet och kreativitet som israeliska myndigheter och enskilda israeler använder för att avväpna potentiella konflikter på daglig basis. Tyvärr leder all spänning också till att det kokar över för vissa ibland, och det är självklart detta media hänger upp sig på.

Men att se hur Israel använder sin demokrati – ett högljutt medieklimat, aktiva domstolar, dynamisk lagstiftning, ett pluralistiskt skolsystem, säkerhetsstyrkor med tolerans och respekt trots sin stora makt – kan ge varje israel anledning att känna stolthet över sin nation.

Tumme upp

För Israels sefardiska chefsrabbin, Yitzhak Yosef, som i motsats till andra ledande rabbiner bestämt att det är tillåtet för en religiös jude att få temperaturen mätt med en digital termometer på sabbaten, vilket krävs vid ankomst till sjukhus.

Tumme ner

För tidigare premiärminister Ehud Olmert, som tar varje tillfälle i akt att underminera den sittande regeringen. I en intervju med en saudiarabisk tidning påstår han att Israel inte behöver Jordandalen för att försvara sig. I princip alla säkerhetsexperter i Israel påstår det motsatta.

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier