Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Domstolen i Haag får terrorister att hånle

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 10 feb 2021

I fredags tog Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) ytterligare ett steg som kan leda till åtal för krigsförbrytelser för israeliska soldater och politiker. Fredagens beslut slog fast att det palestinska självstyret (PA) uppfyller kraven som stat, och att krigsförbrytelser inom dess territorium kan åtalas.

ICC-beslutet möttes av en flodvåg av fördömanden från israeliska politiker, som pekade på att detta var ett politiskt motiverat beslut. Även den israeliska armén gjorde ett uttalande där de sade att de skulle ”målinriktat och bestämt fortsätta att beskydda Israels säkerhet … medan man helt och fullt upprätthåller IDF:s etiska normer och värderingar, samt nationell och internationell lag”.

Faktum är att ICC bryter mot internationell rätts egna kriterier genom att godkänna PA som stat. Dessa inkluderar att en stat måste ha ett definierat territorium, samt kontrollera detta. Det är känt att gränser är ett av flera ärenden som tillhör slutförhandlingarna mellan Israel och PA. De har aldrig fastslagits.

Och om man, tvärtemot internationell rätt, hävdar att ”Palestina” är området innanför Gröna linjen, står det klart för alla att PA, oavsett, inte kontrollerar det området.

Det absurda med fredagens ICC-beslut (som fortfarande måste igenom flera faser innan den får full effekt) är att de som hånler och förtjust gnuggar händerna är terroristerna i Gaza och Ramallah. Faktum är att ett slutgiltigt godkännande av ”Palestina” som medlemsstat i ICC öppnar upp för att även palestinsk-arabiska krigsförbrytare kan åtalas.

Den israeliska organisationen Shurat Hadin har redan anklagat PA för krigsförbrytelser på grund av deras utbetalningar till terrorister (Pay for Slay).

Men i Ramallah vet man att ICC i praktiken är ett FN-verktyg (även om det formellt sett är självständigt från FN) och att där finns bevisliga anti-israeliska åsikter – liksom ett automatiskt frikännande av PA. I Gaza är man mer otrygg, men man bryr sig inte – man är ändå inte beroende av europeisk eller västlig assistans för sin existens.

Inte att undra på, eftersom ICC:s preliminära utredning har inkluderat möjliga krigsbrott från Israel och Hamas – men exkluderat PA.

Hyckleriet i ICC:s beslut och det internationella samfundets fokus på påstådda israeliska krigsförbrytelser blir tydlig när man vet att ett antal europeiska länder skickar soldater och officerare till Israel för att studera urban krigsföring: hur man bekämpar terrorister som gömmer sig bland civilbefolkningen, samtidigt som man minimerar civila offer.

Israel är bäst i världen på ”humanitär krigföring” – men det har stått dem dyrt både i form av soldatliv och angrepp på egna civila.

Om ICC går hela vägen och det leder till åtal mot israeliska soldater eller politiker kommer det att användas av våra medier, akademiker och politiker och medverka till isolering av den judiska staten. Få kommer att bry sig om att ICC saknar myndighet i fallet eller att domstolen styrs av politiska intressen i denna sak.

Detta pågår redan i och med ICC:s rådgivande beslut att Israels säkerhetsstängsel – som har räddat hundratals liv – är en krigsförbrytelse. Surrealistiskt!

Tumme upp

För fyra israeliska uppfinnare, som i år vann Oscarspriset i vetenskap och ingenjörskonst för utvecklingen av en metod som gör att man kan överföra stora mängder krypterad film digitalt. När de fick ett epostmeddelande om saken trodde de först att det var ett skämt.

Tumme ner

För alla (vilket inkluderar de flesta av våra medier, akademiker och politiker) som använder ICC:s beslut för att kritisera Israel. De ger genom detta en politiskt motiverad domstol legitimitet.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10