Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 27 okt 2021

Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i Samarien för att bada. En bomb, placerad i vägkanten av terrorister från organisationen Folkfronten för Palestinas frigörelse (PFLP), orsakade ett alltför tidigt slut på hennes liv.

Två av de fem ansvariga för missdådet arbetade som ekonomiskt ansvariga i organisationen Bondeförbundets arbetsutskott (UAWC).

I fredags förra veckan förklarade Israels försvarsminister Benny Gantz att sex palestinsk-arabiska organisationer, som utger sig för att vara människorättsorganisationer, fungerar som en samlad front för PFLP och därför är illegala. En av dem var UAWC.

Kritiken från EU var inte oväntad, men även USA använde ett relativt starkt diplomatiskt språk när talesmannen från Utrikesdepartementet, Ned Price, sade att de skulle kräva en förklaring från Israel. Price sade också att USA inte hade varskotts på förhand om det israeliska beslutet, något som israeliska källor starkt avvisat.

Både den nuvarande amerikanska administrationen och EU ser upprättandet av en palestinsk stat som den enda lösningen på konflikten. Samtidigt förstår de att Israels aktioner mot palestinsk-arabiska organisationer, där flera av dem åtnjuter internationellt stöd och europeisk finansiering, är ett hårt slag mot en sådan lösning.

Om påstådda människorättsorganisationer utgör, som Israel hävdar, själva existensberättigandet för PFLP (som internationellt anses som terrororganisation), underminerar det inte bara de involverade organisationerna, utan även bedömningen av dem av de länder som så generöst betalar för deras aktiviteter.

Gantz uttalande undergräver samtidigt den israeliska vänstersidan, inte minst regeringspartiet Meretz, som i många år har samarbetat med flera av dessa organisationer.

Många aktörer försöker därför gå på offensiven genom att anklaga Israel för att handla utifrån politisk motivation i ett försök att tysta organisationer som kritiserar israeliska handlingar i Judéen och Samarien. För dem är att skylla på ”ockupationen” det mantra som löser deras problem.

Men att så kallade människorättsorganisationer egentligen är fronter för terrorverksamhet är inget nytt. Det finns en orsak till att organisationer som Hamas, Hizbollah, PFLP och dussintals andra också driver humanitärt arbete: det ger dem tillgång till stora summor pengar, internationell legitimitet, samt möjlighet att rekrytera nya medlemmar. Pengatvätt och medlemsrekrytering var också något som Gantz anklagade de sex organisationerna för.

Människorättsorganisationer spelar en enormt viktig roll i våra samhällen, och det är viktigt att de har frihet att fungera och tjäna som korrektion och samvete för myndigheterna. Men den välkända kopplingen mellan terror och sådana organisationer påminner oss om att terrorister inte spelar efter våra demokratiska spelregler.

Naivitet på det här området kan få tragiska konsekvenser. Rina Shnerbs familj är bara en av hundratals familjer som i dag betalar priset för sådan naivitet.
 

Tumme upp

För tunnelbanan i Tel Aviv, som förra veckan gjorde sin första testkörning. Det kommer dock dröja ytterligare ett år innan den första linjen, från Petach Tikva till Bat Yam, öppnas för allmänheten.

Tumme ner

För Biden­administrationen som återgår till en bevisligen misslyckad politik med kritik av israeliska aktiviteter i Judeen och Samarien, såsom husbyggen och bekämpande av terrorism. Sådan politik intensifierar palestinsk-arabiska krav och minskar chansen för fred.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier