Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Bägge sidor lider – men bara en bär ansvaret

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 19 maj 2021

Kriget som Hamas startade från Gaza för tio dagar sedan får stor täckning i våra medier. Det är inte första gången terroristerna i Gaza släpper lös hela sin arsenal av död och förstörelse över oskyldiga civila i Israel. Antalet ökar ständigt, men hittills har drygt 3 100 raketer skjutits med ett klart mål: att döda så många som möjligt.

Sedan 2014 har Hamas ingenjörer – tryggt placerade bland annat i mediehöghuset i Gaza – använt hela sin intellektuella kapacitet på att bygga större, mer exakta raketer samt utveckla andra metoder som kan leda till målet som deras grunddokument uttrycker på följande sätt: ”Israel existerar och kommer att fortsätta att existera tills islam utplånar det.”

Det finns primärt fyra vägar in i Israel: på marken, under marken, i luften och i vattnet. Hamas försöker med alla fyra sätt. Israel har byggt ett staket ovan och – till Hamas frustration – en mur under mark. Israel har byggt Iron Dome, ett antimissilsystem som stoppar 90 procent av raketerna, men några glider igenom, och det gör även brandbomber, antitankraketer och granater. Hamas har även egna terrordykare, vars mål är att obemärkt ta sig in i Israel och utföra sina missdåd.

Under denna konflikt har Hamas även prövat sina två nyaste vapen: bombande drönare och till och med miniubåtar avsedda att angripa israeliska båtar, oljeplattformar eller civila på stränderna. Men på grund av god israelisk underrättelsetjänst har Israel lyckats slå ut dessa innan de har gjort någon skada.

Enligt israeliska källor använder Hamas 55–70 procent av Gazas budget på sin terrorinfrastruktur. Deras hundratals kilometer långa underjordiska tunnlar med vapenlager, planeringsrum, kommandocentraler och så vidare – som enbart tjänar terroristerna, inte civilbefolkningen – har kostat enorma summor.

Om man letar efter orsaker till att det finns få sjukhus och skyddsrum i Gaza och varför befolkningen lever under dåliga villkor, ligger svaret under jorden.

Tre dagar innan Hamas valde att starta den nuvarande konflikten talade en av deras ”politiska” ledare, Fathi Hamad, vid en demonstration i Gaza, där han uppmanade Jerusalems araber: ”Vi vill att ni skär huvudena av judarna med knivar. Med din egen hand, skär av deras halspulsåder här [visar med händerna på halsen]. Köp en kniv, slipa den, sätt den här och bara skär av. Det kostar bara fem shekel.”

Vänner, detta är Hamas! Det finns inget gott i Hamas; det finns bara hatfyllda, mordiska avsikter som det investeras enormt med resurser i att genomföra.

Trots allt detta väljer media att fokusera på Israels aktioner, vars enda mål och intention är att slå ut terrorister och deras vapen. Man framställer Israel som monstret som medvetet dödar kvinnor och barn. Detta är en så stark förvridning av fakta att det utgör en lögn.

I denna konflikt, som i alla, finns det oskyldiga som lider. De lider på bägge sidor om gränsstaketet, och vår barmhärtighet som medmänniskor måste sträcka sig ut till dem alla. Men den ansvarige för allt detta lidande finns bara på den ena sidan av staketet: den ansvarige heter Hamas.

Tumme upp

För Österrike, Tjeckien och Slovakien, som under konflikten hissade den israeliska flaggan på officiella byggnader. Det finns hopp för den moraliska klarsynen, trots allt.

Tumme ner

För NRK:s korrespondent i Jerusalem, Yama Wolasmal, som efter att mediehuset i Gaza lades i grus hävdade att Israel medvetet skjuter och dödar journalister. Varför dödades då ingen journalist i det angreppet, Yama? (Svar: Israel bad dem evakuera innan.)

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10