Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Den fanatiska, Libanonbaserade terroristorganisationen Hizbollah har sedan 1980-talet fungerat som Irans inofficiellt utsträckta arm i dess krig mot Israel och världen. Detta är inget vare sig Iran eller Hizbollah döljer, utan snarare något man gärna stoltserar med, skriver Christina Toledano Åsbrink. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Så tar man bort terrorns möjlighet till existens

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 12 sep 2019

Behandla terroristorganisationer för vad de är – terrorister. Detsamma gäller för stater som stödjer terrorism, som till exempel Iran: Behandla dem för vad de är – skurkstater, inget annat.

Sedan 1979 är Iran kidnappat av de fanatiska shiitiska mullorna, som sprider sitt hat och andras död långt utanför landets gränser i ett proxykrig fört av terroristorganisationer, och då framför allt den Libanonbaserade terroristorganisationen Hizbollah. Denna fanatiska grupp har sedan 1980-talet fungerat som Irans inofficiellt utsträckta arm, i dess krig mot Israel och världen.

Detta är inget vare sig Iran eller Hizbollah döljer, utan snarare något man gärna stoltserar med. Iran och Hizbollah är med andra ord en och samma sak. Dessa hotar dock inte bara Israel och israeler – de utgör tillsammans ett globalt hot, där jihad och kärnvapen vandrar hand i hand på förödelsens landsväg.

Att försöka påstå att de har något med frihetskamp att göra är inte bara fel, det är direkt farligt. Den enda frihet Hizbollah kämpar för är friheten att förtrycka andra i islams anda. Ett av många sätt att finansiera detta förtryck är kriminella aktiviteter som pengaförfalskning, droghandel, smuggling av bland annat vapen, skumraskaffärer i de afrikanska västkustländerna samt starka förhållanden med länder som Venezuela och Nordkorea.

Och allt detta sanktionerat av Iran.

När man har med grupperingar som dessa att göra, gäller det att våga göra det som är rätt. Behöver man använda vapen i kampen mot dem, så gör det. Behöver man frysa ut dem, så gör det. Behöver man skriva om lagar för att hantera dem, så gör det. Det handlar alltså om att ta risker, samt att vara innovativ och ta steget ut i det okända.

Av allt ovan nämnda ligger Israel långt fram och man gör det som behövs, dels för att trygga sin egen säkerhet, och för att radera terroristorganisationernas själva existens.

När Iran skickar vapen till Hizbollah via olika smugglingsrutter, anfaller Israel dessa. När Iran bygger militärbaser i Syrien utmed den israeliska gränsen, anfaller Israel dessa. Det handlar inte om att starta krig, utan snarare om att förhindra krig.

När Iran annonserar ut sina kärnvapendrömmar, bör inte världen lätta på sanktionerna mot landet, snarare tvärtom – man bör skärpa dem och frysa ut landet ur den globala gemenskapen. Man behöver förstå att man har att göra med en fanatisk jihadiststat, och att förhandla med jihadister är inte den rätta vägen att gå.

På sin tid hade Saddam Hussein samma drömmar som mullorna i Iran har i dag, vilket var orsaken till att Israel 1981 bombade den irakiska kärnreaktorn, eftersom diktatorn Saddam var dålig på att just förhandla.

Detsamma skedde 2007 i nordöstra Syrien, där nordkoreanska ingenjörer var i full färd med att bygga en kärnreaktor åt Syriens diktator. Hade inte Israel gjort detta, kanske terroristorganisationen IS fått tag i kärnvapen. Tack och lov att Israel är ett handlingskraftigt land!

Terror kostar pengar, mycket pengar, så ett sätt att bekämpa terror är att strypa tillgången på pengar. Ta bort pengarna och man tar bort terrorns möjlighet till existens. Efter terrorattackerna på USA den 11 september 2001, förbjöd USA individer och organisationer med terrortillhörighet, tillgång till landets finansiella system. Man ändrade alltså i lagen.

Detta fick till följd att det blev svårare för terroristgrupper att utnyttja det globala banksystemet, och överföring av pengar dem emellan komplicerades. Dessutom kunde tillgångar frysas om man kunde bevisa länken till terroristorganisationer. Banker som förut hanterat jihadistpengar utan att ställa för många frågor, avskräcktes nu från att fortsätta med sin verksamhet, tack vare hotet om frysta tillgångar och ett besudlat namn.

I går var det precis 18 år sedan attackerna mot USA, vilket föranledde till fler och utökade amerikanska sanktioner mot terrorister och dess supportrar.

Staten Israel har alltid varit duktig på innovation. Innovation har varit nödvändig eftersom man allt som oftast har stått själv i sin kamp för överlevnad. På grund av detta har man tvingats in i situationer där man helt enkelt inte haft något val – det är handling som gäller, och det måste ske nu.

När den israeliska advokatfirman Shurat HaDin bildades 2003, var tanken på att bekämpa terrororganisationer i en rättssal – snarare än i vapenstrid – helt okänd, ny och kanske löjeväckande. Tills pengarna fastnade i bankkonton världen över och skrattet fastnade i halsen på terroristerna.

Samarbetet mellan USA och Israel fortsätter, och offer för terror har i dag möjligheter att faktiskt stämma terroristgrupper på enorma summor pengar, något som förr var en omöjlighet.

Att rulla ut röda mattan för den iranske utrikesministern Javad Zarif, när han var på besök, var kanske därför inte ett av Sveriges, eller Margot Wallströms, bästa drag.

Terror kostar pengar, mycket pengar, så ett sätt att bekämpa terror är att strypa tillgången på pengar. Ta bort pengarna och man tar bort terrorns möjlighet till existens.

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Israel hjälper jordbävningsdrabbade i Puerto Rico

Insats. Efter den jordbävning som drabbade en stor del av Puerto Ricos invånare den 7 januari kunde den israeliska hjälporganisationen Isra Aid snabbt inleda...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...