Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Nästa koalition kan bli avgörande för Judéens och Samariens framtid

Israelkommentar · Publicerad 01:00, 18 sep 2019

När detta skrevs var resultaten från tisdagens israeliska nyval fortfarande inte kända. Men baserat på de senaste månadernas alla opinionsundersökningar landar man i samma situation som efter valet den 9 april, där ingen av ledarna för de två blocken uppnådde majoritet.

Vilka koalitionsmöjligheter finns i så fall, och vilka konsekvenser kan detta få för Israels politiska linje?

Ledaren för partiet Israel Beiteinu, Avigdor Lieberman, innehar än en gång en nyckelposition. Lieberman säger att han kommer att stödja den av de två kandidaterna Netanyahu och oppositionsledare Benny Gantz (från Blåvitt) som säger att han vill skapa en nationell enhetsregering. I denna skulle de två stora partierna och hans eget Israel Beiteinu utgöra kärnan, medan de religiösa partierna inte skulle vara välkomna.

Problemet är att Blåvitt har uteslutit att regera tillsammans med korruptionsanklagade Netanyahu, och Likud är inte speciellt intresserade av en regering utan de religiösa partierna. En enhetsregering är likväl ett mycket sannolikt scenario – och dessutom ett scenario som president Reuven Rivlin stödjer.

Även om högerkanten troligtvis inte lyckas få majoritet, kan en sådan regering ändå bli möjlig. Antingen kan Lieberman ändra position, eller så kan Netanyahu lyckas övertala Laborpartiet, som kämpar för sin existens, att gå med i regeringen i utbyte mot viktiga ministerposter.

En mitten-vänsterregering ledd av Blåvitts Benny Gantz verkar inte särskilt trolig. Den vore i så fall beroende av stöd från de religiösa partierna, något som är snudd på omöjligt med tanke på att Blåvitt inkluderar partiet Yesh Atid, som står för en sekulär agenda.

Jämfört med fredsprocessen är sammansättningen av den kommande koalitionen av stor betydelse. Två stora utmaningar står för dörren: Trumps fredsplan för Mellanöstern, och Mahmoud Abbas, ledaren för det palestinska självstyrets (PA) avgång. Det sistnämnda är bara en fråga om tid och kan leda till stora förändringar, oavsett om det nu leder till anarki eller organiserat maktövertagande i PA.

Båda dessa kommer att resultera i press på Israel att ge upp land – eftersom detta är världssamfundets lösning på vad som än händer i PA. Trumps fredsplan sägs också inkludera en delning av Jerusalem.

Under de rådande omständigheterna – med utmaningarna i Gaza, Syrien, Libanon, Irak och med Iran – spelar det mindre roll om Israel har en enhetsregering eller en högerregering; de står för samma sak med små nyanser. Fördelen med en Netanyahuregering är den sittande israeliske premiärministerns tyngd internationellt sett.

Med tanke på Trumps fredsplan och Abbas nära förestående försvinnande från den politiska arenan, är en högerregering det som bäst tillvaratar Israels säkerhet och dess legitima krav på Judéen och Samarien (Västbanken), och naturligtvis Jerusalem.

Israeliska politiker står inför svåra beslut. Det är inte utan orsak vi uppmanas att be för Jerusalem.

Jag ville förnimma en bråkdel av det som slavarna nästan ständigt måste ha känt.

Gästkrönika Härom veckan deltog jag i en krigsminneshelg bredvid Hitlers största slavprojekt i Norge. Det var en gripande upplevelse, som även svenska skolelever... tisdag 15/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Kristen tro visar vägen till försoning och fred

Ledare Årets fredspristagare heter Abiy Ahmed. Även om han tillhörde förhandsfavoriterna till priset är han inte lika känd i Sverige och svensk kristenhet... tisdag 15/10 00:00