På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Allt fler länder har antagit den så kallade IHRA-definitionen av antisemitism, vilket kan vara en orsak till en mer positiv inställning till Israel, skriver Tomas Sandell. (Bilden: Emiratiske shejk Abdullah bin Zayed Al Nahyan besöker minnesplatsen för Förintelsen i Berlin tillsammans med den tyske utrikesministern Heiko Maas och den israeliske utrikesministern Gabi Ashkenazi.) Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 15 apr 2021

Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen har lett till positivare attityder till Israel i Europa, visar en ny undersökning som forskningsinstitutet You Gov har publicerat. De goda nyheterna från Israel och bristen på negativa nyheter under samma tidsperiod förklarar varför attityderna till Israel har förändrats i mer positiv riktning.

I samtliga stora europeiska länder har den gynnsamma inställningen till Israel klart ökat – Tysk­land (35 procent), Frank­rike (34 procent) och Stor­britannien (30 procent) – trots att inget av dessa länder tills vidare har en majoritet som förhåller sig positivt till Israel. Ändå har stödet för Israel ökat betydligt, med i genomsnitt åtta procent i hela Europa.

I Frankrike gick stödet upp från 22 procent under den förra mätperioden till smått sensationella 34 procent under den aktuella perioden augusti 2020–februari 2021. 

Ytterligare en orsak till varför kritiken mot Israel har avtagit under det senaste året kan vara IHRA:s (Internationella alliansen för hågkomsten av Förintelsen) definition av antisemitism, som har vunnit allt större understöd runt om i världen. Definitionen har antagits av såväl FN:s generalsekreterare som av samtliga EU:s institutioner.

Samtidigt har den försatt Israels kritiker på vänsterkanten i en besvärlig situation. IHRA-definitionen inkluderar nämligen oproportionerlig kritik av Israel – där landets legitimitet ifrågasätts – som en ny form av antisemitism.

Den vänsterinriktade kritiken mot Israel inom framför allt universitetsvärlden, media och de ekumeniska världsorganisationerna har alltsedan sexdagarskriget 1967 vuxit i styrka. Man har inte bara kritiserat de israeliska bosättningarna, utan på flera håll även ifrågasatt landets existensberättigande.

När ett upprop mot IHRA-defintionen publicerades i brittiska The Guardian härom månaden fanns därför bekanta namn som Shlomo Sand med bland undertecknarna. Akademikern Sand, som är av judisk börd, menar att själva defintionen av judar som ett folkslag är missvisande och motsätter sig följaktligen även judarnas rätt till en egen stat.

Bland vänsterns kritik av Israel skymtar även behovet av nya syndabockar efter Sovjetunionens sönderfall och det kalla krigets slut. Ännu under 1970-talet lyckades Sovjetunionen mobilisera sina allierade i FN:s generalförsamling att rösta igenom den ökända resolutionen 3379, som likställde sionismen med rasism.

Resolutionen från 1975 upphävdes visserligen redan 1990, när de fria demokratierna i Östeuropa gjorde upp med sitt kommunistiska förflutna, men bland Israels fiender i västvärlden – såsom Shlomo Sand och hans gelikar – har inställningen inte förändrats.

Detta framkom även under FN:s internationella konferens mot rasism i Durban så sent som 2001, där den gamla devisen ”sionism är rasism” än en gång ekade i konferenssalarna. Världskonferensen blev även startskottet på den så kallade BDS-rörelsen, som i dag förenar Israels fiender, men som bland annat av Tysklands parlament har definierats som antisemitisk.

För tillfället ser det ut som om inställningen till Israel skulle vara på uppåtgående. Men ingenting talar för att trenden håller i sig. Antisemitismen har precis som corona­pandemin en förmåga att mutera sig. Samtidigt som Israel får ros för att man lyckats bekämpa corona­pandemin bättre än något annat land, växer konspirationsteorierna som i stället hävdar att det är judarna som står bakom själva pandemin.

Israelhatet är både seglivat och irrationellt – och något vaccin för det finns ännu inte i sikte.

[IHRA-definitionen] har antagits av såväl FN:s generalsekreterare som av samtliga EU:s institutioner. Samtidigt har den försatt Israels kritiker på vänsterkanten i en besvärlig situation.

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier